2024. március 29., péntek

Egy európai sikertörténet

Pásztor István legalább a négy évvel ezelőtti eredmény megismétlésére számított

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kora délelőtt Noszán járult urna elé a magyar nemzeti tanácsi választásokon.

Az újságíróknak bizakodó hangnemben nyilatkozott, azt mondta: a kampány során pozitívnak ítélte meg az emberek hangulatát, és az elvégzett munka tükrében arra számít, hogy a Magyar Összefogásnak legalább a négy évvel ezelőtti eredményt sikerül megismételnie. Pásztor abbéli reményét is kifejezte, hogy az arra jogosultak közül nagyon sokan élnek majd szavazati jogukkal, ami nem a Magyar Nemzeti Tanács miatt fontos, hanem a VMSZ politizálása legitimitásának a szempontjából is.

Újságírói kérdésre válaszolva a VMSZ elnöke kifejtette: úgy véli, hogy a szavazókhoz eljutott az autonómia működésének az elve.

– Éppen erre törekedtünk az elmúlt években. Akkor is, amikor azon dolgoztunk, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvény elfogadásra kerüljön, akkor is, amikor nagyjából öt évvel ezelőtt arról győzködtük az embereket, hogy iratkozzanak fel a külön választói névjegyzékre, valamint akkor is, amikor valamivel több mint négy évvel ezelőtt a választáson való részvétel fontosságát hangsúlyoztuk. De ugyanezt tettük a mögöttünk álló négy évben, amikor az MNT megfogalmazta a fejlesztési stratégiákat és hozzáfogtunk azoknak a megvalósításához, valamint a mögöttünk álló kampányban is ezt igyekeztünk tudatosítani az emberekkel. Ebből a szempontból is sikeresnek értékelem a kampányt. Meglátásom szerint az emberek értik a perszonális autonómia fontosságát. Függetlenül attól, hogy milyen nehéz körülmények között élnek, azt látom, hogy megnyugvással összegzik a hallottakat, és fontosnak tartják a megkezdett út folytatását. Ilyen vonatkozásban ez a történet nemcsak rólunk szól, hanem a határon túli közösségekről is, magyarokról és nem magyarokról egyaránt. Ez egy európai történet, amely arról szól, hogy hogyan lehet rendezni a többség és a kisebbség viszonyát. Az eddigi gyakorlat csakis növeli Szerbia tekintélyét és egybeesik a mi érdekünkkel is. Akkor tudunk továbblépni, ha belakjuk a nemzeti tanácsokról szóló törvény biztosította teret, és ha bizonyítjuk, hogy képesek vagyunk felelősséggel élni a lehetőséggel – fogalmazott Pásztor.