2024. március 29., péntek

Lezajlottak a nemzeti tanácsi választások

A végeredményeket csütörtökön estig kellene közzétenni

Vasárnap megtartották a nemzeti közösségek nemzeti tanácsi választásait. A külön választói névjegyzékre feliratkozott magyar szavazópolgárok négy lista közül választhattak: Magyar Összefogás (listavezetője Hajnal Jenő), VMDK – Csonka Áron (listavezetője Tari István), Másként magyarságunkért – Fodor László (listavezetője Fodor László) és Magyar Liga – Új Magyar Alternatíva – Vass Tibor (listavezetője Vass Tibor). Mivel a szavazóhelyek reggel hét órától este nyolc óráig tartottak nyitva, ezért lapzártánkkor még részeredmények sem érkeztek. A Magyar Nemzeti Tanács 35 tagú. A négy évvel ezelőtti választásokon a Magyar Összefogás 28 helyet szerzett meg.

Összesen 17 nemzeti közösség választotta meg közvetlen választás útján nemzeti tanácsát (Fotó: Molnár Edvárd)

Összesen 17 nemzeti közösség választotta meg közvetlen választás útján nemzeti tanácsát (Fotó: Molnár Edvárd)

Az országban vasárnap összesen 17 nemzeti közösség választotta meg közvetlen választás útján nemzeti tanácsát, elektorok útján pedig a macedón, a horvát és a montenegrói nemzeti tanácsokat választották meg. A szavazásra jogosultak országszerte 881 választóhelyen voksolhattak. A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) 82 listát hirdetett ki. A nemzeti közösségek külön választói névjegyzékére 456 444-en iratkoztak fel. Legnagyobb arányban a magyarok iratkoztak fel a névjegyzékre: a 254 ezer magyar közül valamivel több mint 137 ezren.

A választások nagyobb fennakadások nélkül zajlottak. Bizonyíthatóan a választásokkal kapcsolatos incidenst Tutin községből jelentettek, ahol az egyik szavazóhelyen a szavazóbizottság egyik tagja széttépte a választói névjegyzék kivonatát, egy másik szavazóhelyen pedig letépték az urnáról a pecsétet. A kora esti órákban Novi Pazarban lövések hangzottak el. Az nem derült ki a hírekből, hogy pontosan hol, ki és miért adott le lövést. Annyit tudni, hogy állítólag a levegőbe lőttek.

A magyar nemzeti tanácsi választások tekintetében is előfordultak fennakadások, még ha azok nem is voltak tetemesek. Ladóczki Gyula, a RIK tagja lapunknak nyilatkozva elmondta, a fő probléma az volt, hogy egyesek megjelentek a szavazóhelyen, azt állították, hogy feliratkoztak a választói névjegyzékre, mint azonban az kiderült, ez mégsem így volt, így viszont nem szavazhattak.

– De olyanok is voltak, akik feltehetőleg valóban feliratkoztak a névjegyzékre, mégsem voltak azon. Ez még az egyik választási lista jelöltjével is előfordult, ő pedig korábban biztosan szerepelt a névjegyzéken, csak valami miatt a neve eltűnt róla. Ezt egyedül azzal tudom magyarázni, hogy a minisztérium meglehetősen hiányosan vezeti ezeket a névjegyzékeket. Ha példának okárt valaki egyik községből a másikba költözik, akkor automatikusan törlődik a választói névjegyzékből, és ennek a személynek ismét fel kellene iratkoznia rá. Az emberek nyilván nem tudták, hogy ez így működik, és ebből kifolyólag azért adódtak félreértések. Ezek az emberek nem voksolhattak, hiszen nem szerepeltek a választói névjegyzék kivonatán. Ezeket az eseteket mindenhol összeírták, de jelenleg nem tudom, hogy hány személyről van szó. Ezt leszámítva minden rendben zajlott a magyar nemzeti tanácsi választásokon. Remélem, hogy az eset tanulságul szolgál a minisztériumnak, hogy alakítsa át a szoftvert, amelyen a névjegyzéket vezetik – részletezte Ladóczki.

Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztériumnak csütörtökön este nyolc óráig kellene közzétennie a választások végeredményét, persze abban az esetben, ha sehol sem kell megismételni a választásokat, mondta Ladóczki, hozzátéve, hogy a részeredményeket persze addig folyamatosan közzéteszik.

A Szlovák Párt napközben közleményben azt állította, hogy a szlovák nemzeti tanácsi választások során csalás történt. A közleményben az áll, hogy a névjegyzékeket az illetékesek nem aktualizálták, de az is előfordult állítólag, hogy az arra jogosult polgároktól a szavazóbizottság megtagadta a voksolást. A másik hatalmas probléma, hogy a külön választói névjegyzékre feliratkozottaknak legalább a fele nem kapott értesítést a választásokra, de az is felháborító, hogy a RIK által megerősített jelöltlisták közül nem mindegyik képviselteti magát a szavazóbizottságokban, olvasható a közleményben.

A Magyar Összefogás fölényes győzelme

Zenta és Csóka községben is a Magyar Összefogás listájára szavaztak legtöbben a nemzeti tanácsi választásokon résztvevő polgárok. Az észak-bácskai községben 36 százalékos volt a polgárok részvételi aránya, és 3978-an adták le szavazataikat, ebből az érvényes voksok száma 3923. A nem hivatalos eredmények a következők: a Magyar Összefogás listájára 3288-an adták le a szavazatukat (83, 81 százalék), a Másként Magyarságunkért jelöltjeire 364-en (9,28 százalék), a VMDK listájára pedig 235-en voksoltak (5,99 százalék). A Magyar Liga listája pedig 46 szavazatot (1, 17 százalék) szerzett. A Csóka községben úgyszintén nem hivatalos források alapján 43 százalékos volt a részvételi arány, vagyis 1607-en adták le a voksaikat. A Magyar Összefogás listájára 1317-en szavaztak (82 százalék), a VMDK listájára 75-en, a Másért Magyarságunkért lista jelöltjeire pedig 59-en adták le voksaikat. A Magyar Liga listáját pedig 136-an támogatták.

                                                                                                                                                                        (Hhzs.)

Csantavéren, a Központban a Magyar Összefogás listája 87 százalékkal nyert. A VMDK – Csonka Áron lista 4, a Másként magyarságunkért – Fodor László lista 1, a Magyar Liga – Új Magyar Alternatíva – Vass Tibor lista pedig 5 százalékot szerzett.

Adán nem hivatalos információk szerint, mintegy 70 százalékos feldolgozottság mellett a Magyar Összefogás lista a szavazatok 70 százalékát szerezte meg.

Tornyoson a Magyar Összefogás lista 72 százalékon áll, a VMDK – Csonka Áron lista 4, a Másként magyarságunkért – Fodor László lista 21, a Magyar Liga – Új Magyar Alternatíva – Vass Tibor lista pedig majdnem 1,5 százalékkal zárt.

Óbecsén a Magyar Összefogás lista 81 százalékkal vezet, a VMDK – Csonka Áron lista 15, a Másként magyarságunkért – Fodor László lista és a Magyar Liga – Új Magyar Alternatíva – Vass Tibor lista egyaránt 2-2 százalékon áll, 40 százalékos feldolgozottságnál.

Bácskossuthfalván a voksok 85 százalékát a Magyar Összefogás lista kapta.

Újvidék Telep városrészében az egyes számú listára a szavazók 76,6 százaléka voksolt.

Szabadkán a Makkhetes Helyi Közösségében a Magyar Összefogás 92 százalékot kapott. A VMDK – Csonka Áron listára 3,5 százalék szavazott, a Másként magyarságunkért – Fodor László listára szintén 3,5 százalék, a Magyar Liga – Új Magyar Alternatíva – Vass Tibor listára pedig 0,5 százalék.

Palicson 94,9 százalékot tudhat magáénak a Magyar Összefogás lista.

Kishegyesen is több mint 91 százalékot szerzett a Magyar Összefogás.

Nyugat-Bácskában szintén a Magyar Összefogás nyert 83 százalékkal. A nem hivatalos adatok szerint VMDK – Csonka Áron lista 13, a Másként magyarságunkért – Fodor László lista 2, a Magyar Liga – Új Magyar Alternatíva – Vass Tibor lista 1 százalékot kapott.

                                                                                                                                                                        (Pannon RTV)