2024. április 25., csütörtök

Új fűtési idény, új árak Zentán

A gáz drágulása nyomán a cukorgyár kérelmezte a fűtés árának kiigazítását

Október első három hete kellemes időjárással örvendeztetett meg bennünket, aminek köszönhetően a fűtési idény a szokásosnál egy héttel később kezdődött. Zentán is megindult a távhőszolgáltatás, a cukorgyár tavaszig még szolgáltatja a hőenergiát, utána átadja a stafétabotot a leendő új szolgáltatónak. A városi távfűtést igénybe vevő polgárok nem ússzák meg idén sem áremelés nélkül: a cukorgyár a napokban elküldte az önkormányzatnak a hőszolgáltatás árának módosítására tett kérelmét.

Az áremelési kérelem indoklásában az áll, hogy a cukorgyár a megnövekedett földgázár mellett nem tudja a tavalyi áron előállítani a lakások és közületek, azaz a közintézmények fűtéséhez szükséges meleget. Amint azt érdeklődésünkre Deák Teodóra, a cukorgyár vezérigazgatója közölte, a cégük a szeptemberi gázt is már drágábban kapta a forgalmazótól. A gyár a cukorrépa feldolgozására elhasznált földgázhoz már kis híján hét (6,9) százalékkal magasabb áron juthatott hozzá. A drágább energiával drágábban főzhető ki a répacukor, a 48 dináros előállítási árban a földgáz nem kevesebb, mint 14 dinárral szerepel, ami már megközelíti a termelési költség egyharmadát.

Az ipari felhasználók a dollár elszámolású szabad piacról szerzik be a földgázt. A dinár–dollár árfolyam alakulása, azaz a dinár romlása idézte elő a földgáz nyár végi drágulását. A földgázalapú távhőszolgáltatás drágítása ilyen körülmények között, úgy tűnik, elkerülhetetlenné vált. A cukorgyár a napokban kézbesítette a fűtés árának korrekciójára, emelésére vonatkozó kérelmét a községi önkormányzat címére. A távfűtés árának várható emelése remélhetőleg nem fogja meghaladni az öt százalékot, hiszen már amúgy is igen sokba kerül a távfűtés. A községi képviselő-testület fogja eldönteni, jóváhagyni a fűtés drágulásának mértékét, figyelembe véve az összes számításba jöhető „enyhítő körülményt”. Egy biztos, a fogyasztók, a távfűtött lakások és házak tulajdonosai a közületekkel egyetemben drágább földgázból drágábban juthatnak majd hozzá a télvíz idején nélkülözhetetlen meleghez.

A cukorgyárnak egyes nagyfogyasztók még több mint 20 millió dinárral tartoznak a tavalyi fűtésért. A zentai önkormányzat korábban rendszeresen vezette az adósok listáját, de idén a korábbi években felhalmozódott adósságot teljes egészében sikerült törlesztenie. A városházának és a község hatáskörébe tartozó közvállalatoknak és közintézményeknek nincs fűtéstartozásuk.

Időközben minden egyes fogyasztónál, lakóközösségnél felszerelték a valós hőenergia-fogyasztást mérő műszereket, ami lehetővé teszi az elfogyasztott hőmennyiség (kilowattóra) mérését és az ennek alapján történő számlázást. A fogyasztók egyénileg takarékoskodhatnak a meleggel, főleg akkor, ha szerencsénk lesz, és nem lesz kemény telünk.