2024. március 29., péntek

Ahol egy dinár a kenyér

Nemcsak hangzatos cím, hanem a valóságot is fedi, hogy Bajsán a terhes nők 1 dinárért vásárolhatnak kenyeret. A nem mindennapi kezdeményezés kb. fél éve tart és ötlete a helyi pékmestertől, Milorad Kaćanskitól származik. Kaćanski aggasztónak tartja, hogy falujában és az országban is egyre kevesebb gyermek születik, az állam pedig semmit sem tesz ez ellen.

– Manapság a fiatalok nagyon nehezen vállalnak gyermeket. A gyereknek örömöt kellene jelentenie a család számára, és nem problémát. Sajnos, ebben az országban nem ez a helyzet, és senki sem akar segíteni ezeknek a fiatal embereknek. Ahelyett, hogy családalapításra ösztönözzék őket, olyan rendeleteket hoznak, hogy a negyedik gyerek után nem jár támogatás, ha jól tudom. Szeretném, ha más vállalkozók is hasonló lépésre szánnák el magukat, és támogatnák a kismamákat. Fontos, hogy érezzék: valaki törődik velük, mert így is egyre kevesebb nő vállal gyermeket – hangoztatta a pékmester.

Beszélgetésünk során az is kiderült, hogy Kaćanski nem csak az 1 dináros kenyérrel támogatja a kismamákat. A vállalkozók többsége úgy menekül a terhes munkavállalóktól, mint bűnös lélek a szentelt víztől. Ezzel szemben a bajsai pékmester a hetekben vett fel egy egy hónapos terhes munkásnőt.

– Állandóra felvettem, noha ez elég nagy terhet jelent a pékségnek, ugyanis összesen csak 5 dolgozóm van. Örülök, hogy egy fiatal asszony mer gyereket vállalni, ezért segítem, ahogy bírom – mondta.

Kaćanskitól azt is megtudtuk, hogy az 1 dináros kenyér nem terheli túlságosan le a pékség költségvetését, ugyanis mindössze 3-4 terhes nő van a faluban. A pékmester azzal fejezte a beszélgetést, hogy az akció mindaddig tart majd, amíg lesz Kaćanski pékség.