2024. március 28., csütörtök

Nemzeti tanácsi választások Szerbiában

A vajdasági magyar közösség is vasárnap dönt a Magyar Nemzeti Tanács új összetételéről

Vasárnap tartják meg Szerbiában a nemzeti közösségek nemzeti tanácsi választásait, így a magyar nemzeti tanácsi választásokat is. A külön névjegyzékre feliratkozott magyar szavazópolgárok négy lista közül választhatnak, ezek a listaátadás sorrendjében a következők: a Magyar Összefogás (listavezetője Hajnal Jenő), a VMDK – Csonka Áron (listavezetője Tari István), a Másként magyarságunkért – Fodor László (listavezetője Fodor László) és a Magyar Liga – Új Magyar Alternatíva – Vass Tibor (listavezetője Vass Tibor). A húsz kisebbséget felölelő választásokra már minden készen áll, s azok nem sokban különböznek majd a polgárok szempontjából a köztársasági parlamenti választásoktól – értékelte lapunknak adott nyilatkozatában Ladóczki Gyula, a Köztársasági Választási Bizottság tagja.

– A polgárok mostanáig kézhez kellett hogy kapják a szavazás helyéről és idejéről szóló értesítést. Itt hívnám fel a polgárok figyelmét arra, hogy nem biztos, hogy ugyanarra a szavazóhelyre kell menniük, ahova egyébként, a köztársasági vagy tartományi választásokkor voksolni járnak. Az általános, jellemző megoldás az, hogy ugyanaz lesz a szavazóhely most is, mint máskor, de ennek ellenére ez nem minden esetben van így. Figyelmesen olvassák el az értesítő cédulákat, ha pedig ezzel nem rendelkeznek, akkor a szokásos szavazóhelyeken, melyek ezúttal nem nyílnak meg, megnézhetik, hol tudják leadni a szavazatot, a másik szavazóhely címét kifüggesztik ezeken a helyeken.

Szabadkán a 109 szavazóhelyből például 69-et nyitnak most vasárnap meg, de a meg nem nyíló szavazóhelyeken itt is ki lesz függesztve, hova sorolták be ezúttal az egyébként ott szavazó polgárokat. A szavazócédula nem feltétele a szavazásnak, az a lényeg, hogy a polgárok magukkal vigyék valamely érvényes személyazonosító okmányukat, érvényes személyi igazolványt, útlevelet vagy vezetői engedélyt – ismertette Ladóczki.

Mint mondta, egyelőre nem lehet tudni, mikorra lesznek meg az első eredmények, mivel tizenhét nemzeti tanácsi választás zajlik egyidejűleg. Annyi bizonyos, hogy a Köztársasági Választási Bizottságnak csütörtökön 20 óráig kell végeredményt hirdetnie, abban az esetben, ha nem kell a szavazást megismételni valahol.