2024. április 20., szombat

Káros az egészségre

A Szerbiai Mérnöki Kamara szerint egészségkárosító vegyszereket használnak az építkezéseken

Az építkezőhelyeken felhasznált egyes építőanyagok olyan kémiai összetevőket tartalmaznak, amelyek károsak az ember egészségére. Az elemzések szerint több újonnan elkészült épületen kimutathatók az egészségkárosító hatások – közölte a Szerbiai Mérnöki Kamara.

Az Oplatol az egyik problémás anyag, amely valószínűleg elhasznált olaj feldolgozásával készül, és káros az egészségre – osztották meg véleményüket a Szerbiai Mérnöki Kamara által összehívott szakmai tanácskozás résztvevői. A megfelelő műszaki dokumentációk és ellenőrzések nélküli veszélyes anyagok forgalmazása az egész mérnöki szakmát kilátástalan helyzetbe sodorja, a vásárlóknak, a befektetőknek és a kivitelezőknek nagy anyagi károkat okoz, emellett károsítja az emberek egészségét – olvasható a Szerbiai Mérnöki Kamara honlapján.

A mérnökök szerint az érvényes törvények értelmében nincs megfelelően intézményesített ellenőrzés, amely nyilvántartásba venné a biztonságos kémiai anyagokat. A termékek műszaki követelményeit és hitelesítését szabályozó törvényt össze kellene hangolni a vegyszerek ellenőrzésével és használatuk szabályozásával. Mielőtt egy anyagot forgalomba bocsátanának, meghatalmazott laboratóriumokban különféle teszteket kellene végezni rajtuk, amelyekkel megállapítanák, hogy biztonságosak – hangzott el a Szerbiai Mérnöki Kamara által összehívott szakmai tanácskozáson.

A kamara a jövőben aktívan munkálkodni fog azon, hogy megvédje a befektetőket, a kivitelezőket és a lakások vásárlóit. Az illetékes minisztériumoknak és intézeteknek a kamara javasolni fogja, hogy változtassanak az építőanyagokra vonatkozó törvények kiegészítésein. Az építőanyagokra és építőipari technológiákra vonatkozó törvény meghozatalával meg lehetne védeni a mérnöki szakmát, és ez a Szerbiai Mérnöki Kamara célja – olvasható a közleményben.