2024. április 25., csütörtök

Erdősítés kellő érdeklődés híján

Az előirányzott 80 millió dinárból mindössze 50 milliót osztott ki a tartományi erdészeti titkárság

A Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság képviselői tegnap vissza nem térítendő támogatásokról kötöttek szerződés vajdasági magántermelőkkel, helyi önkormányzatok vezetőivel és a Vajdaság Erdői közvállalat illetékesével térségük fásított területeinek növelése érdekében.

– Vajdaság viszonylag kis területen vannak erdői, másrészt korlátozott az a terület is, amelyen a jövőben erdőket lehetne telepíteni, de a tartományi kormány és az illetékes titkárságok évről évre komoly összegeket irányoznak elő fásítás céljából. Az idén több mint 80 millió dinárt szántunk erdősítésre, de a kellő érdeklődés híján mindössze 50 milliót osztunk szét mintegy 400 hektár betelepítésére – mondta Branislav Bugarski megbízott tartományi mezőgazdasági titkár.

Bugarski felszólalásában a magántermelőket szólította fel, hogy gondolják át, hogy a tulajdonukban levő területeken tudnának-e fákat telepíteni, mert számíthatnak a tartományi mezőgazdasági titkárság anyagi támogatására. Ugyancsak felszólította a helyi önkormányzatok képviselőit is, hogy legyenek tettre készebbek, hiszen a meglévő területrendezési tervek szerint Vajdaságban mintegy 12 000 hektár terület fásítására lenne lehetőség.

A tartomány erdősítésére júniusban jelent meg a pályázat, a beérkezett 18 pályamű közül 14-et minősítettek elfogadhatónak, összesen 408,9 hektár fásítására. Ebből 388,16 hektár, állami tulajdonú földek erdősítésére 48 516 millió dinárt ítélt oda az illetékes titkárság, továbbá 8,08 hektár magántulajdonban levő terület fásítására 904 500 dinárt folyósítanak, jogi személyek birtokában levő területek erdősítésére pedig 952 500 dinárt hagytak jóvá, 12,7 hektár betelepítésére.

Đorđe Šimunovački, a Vajdaság Erdői közvállalat igazgatóhelyettese újságírók kérdésére elmondta, az erdőgazdaság minden évben részt vesz a tartományi erdészeti titkárság pályázatán, és az elnyert pénzből igyekszik teljesíteni küldetését, vagyis Vajdaság erdővel borított térségeinek növelését. A most elnyert pénzen többnyire Szerémségben telepítenek újabb erdőket.

Az igazgatóhelyettes eldicsekedett azzal is, hogy a Vajdaság Erdői közvállalat küldetésének végéhez közeledik, és a következő három évben befejezi az általa felügyelt területek azon részeinek fásítását, amely a tervében szerepel.