2024. április 24., szerda

Hatékonyabb érdekérvényesítés Brüsszelben

Szerb szakszervezeteket vett fel tagjai közé az Európai Szakszervezeti Szövetség
Ljubisav Orbović és Branislav Čanak (Fotó: Beta)

Ljubisav Orbović és Branislav Čanak (Fotó: Beta)

A Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségét (SZÖSZSZ) és a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezetet (FEÁSZ) szerdán felvette tagjai közé az Európai Szakszervezeti Szövetség (European Trade Union Confederation, betűszóval az ETUC) – közölte a nyilvánossággal pénteki közös sajtótájékoztatón Ljubisav Orbović és Branislav Čanak, a két szerbiai reprezentatív szakszervezet vezetője.

Az ETUC tagjai az Európai Unió országainak szakszervezeteit tömöríti, de nem kizárólagosan. A nagy érdekvédelmi szövetségnek több mint nyolcvan szakszervezet a tagja Európa 36 országából, ezenkívül tagja több mint tíz európai ágazati szakszervezeti szövetség is. Ez több mint hatvanmillió szakszervezeti tagot jelent. Vannak megfigyelői státusú tagjai Macedóniából, Montenegróból, Bosznia-Hercegovinából, és szerdáig annak számított az SZÖSZSZ és az FEÁSZ is Szerbiából.

Ljubisav Orbović, az SZÖSZSZ elnöke elmondta a sajtókonferencián, hogy az európai szakszervezeti tömörülésben való felvétel magasabb szintű szervezettséget és hatékonyabb befolyást eredményez a Brüsszelben meghozott, munkásjogokat és foglalkoztatást érintő döntésekre.

Branislav Čanak, az FEÁSZ elnöke megjegyezte, hogy ezzel a tagsággal „pontot lehet tenni az FEÁSZ és az SZÖSZSZ reprezentativitását megkérdőjelező fölvetésekre”.