2024. március 29., péntek

Akik ledolgozzák a szociális segélyt

Adán gyűjtött tapasztalatokat Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter

A közelmúltban a szerbiai kormány olyan rendeletet hozott, amelynek értelmében minden munkaképes személynek, aki szociális segélyben részesül, a jövőben dolgoznia kell vagy képeznie magát, hogy megkaphassa a segélyt. Ada község önkormányzata már két éve csak azoknak folyósít egyszeri szociális segélyt, akik azt közmunkán ledolgozzák. A segélyt a rászorulók nem pénzben kapják meg, hanem közszükségleti cikkekben vagy közműszámlák törlesztésében. Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter csütörtökön éppen azért látogatott Ada községbe, hogy meggyőződjön és tapasztalatokat gyűjtsön arról, hogyan működik ez a községi program. Az adai rekreációs központban találkozott is azokkal a szociálisan hátrányos helyzetű személyekkel, akik részt vesznek a programban, és ledolgozzák a segélyt. A munkaügyi minisztert Bilicki Zoltán polgármester és Vesna Civrić, a községi szegénységcsökkentő iroda vezetője fogadta, akik az említett program mellett bemutatták azt a szociális tevékenységet is, amelyet közösen valósít meg Ada község önkormányzata és a civil szféra.
– A község önkormányzata két évvel ezelőtt bevezetett egy olyan programot, amely alapján csak azoknak a személyeknek adunk egyszeri szociális segélyt, akik ennek a juttatásnak az összegét ledolgozzák. Nem kapják kézhez a pénzt, hanem a villanyszámlát, a tűzifát, az élelmiszert vagy az ehhez hasonló költségeket kifizetjük a számukra a szállítóknál. A többi program között ez egy kiemelkedő program, amely hatékony és példaértékű, amint látjuk, az egész ország számára. A programban olyan emberek vesznek részt, akik dolgozni akarnak, de nincs hol. Ők szívesen vállalják a közmunkát, és szívesen ledolgozzák a segélyt, amelyet az önkormányzat biztosít számukra – közölte Bilicki Zoltán.
Aleksandar Vulin elmondta, hogy az említett kormányrendelet kidolgozásakor fontos tapasztalatokkal szolgált nekik az adai program. A miniszter megjegyezte, hogy Ada és Niš ezen a területen úttörő szerepet tölt be, és az általuk összegyűjtött tapasztalatok nagyon fontosak a kormány számára.
– A szociális segélyben részesülők számára a közmunka nem büntetés. Nem azért dolgoztuk ki, hogy valakinek megnehezítse az életét, hanem éppen ellenkezőleg, hogy megkönnyítse. Ez egy lehetőség arra, hogy visszaadjuk azoknak az embereknek a méltóságát, akik szociális segélyben részesülnek, de ezzel a társadalom hasznos tagjának érezhetik magukat – nyilatkozta a munkaügyi miniszter. – Adán az emberek megdolgoznak a szociális segélyért, és ezt elégedetten teszik. Ők elmondhatják, hogy megdolgoztak a segítségért, és nem kapták azt. Miért ne mondhatná el ugyanezt Szerbia-szerte az a 140 000 egészséges és munkaképes személy, aki szociális segélyben részesül? Miért ne mondhatnák el ők is, hogy megdolgoztak a segélyért? – mondta a miniszter, aki hozzátette, hogy a bírálók szerint a rendelet kényszerítő hatású. Mint mondta, a bírálók ugyanakkor arra nem adnak választ, hogy egy egészséges ember miért ne dolgozhatna a szociális segélyért, példát mutatva ezzel a családjának is.