2024. április 23., kedd

Peking aggódik a Japánba telepítendő amerikai radar miatt

Az Egyesült Államok megsérti az ázsiai és csendes-óceáni térség stabilitását azzal, hogy rakétaelhárító radar telepítésére készül Japánban – vélte csütörtökön a kínai külügyminisztérium szóvivője. Hua Csun-jing arra a hírre reagált, amelyben a tokiói védelmi tárca közölte, hogy egy szélessávú (X-band) radarrendszer megérkezett Kiotóba, egy amerikai kommunikációs létesítménybe. A tervek szerint az év végére lesz képes teljes mértékben ellátni a feladatát.

„Az ázsiai és csendes-óceáni régióban egymással szomszédos országok rakétaelhárító rendszereket telepítenek egyoldalú biztonságra törekedve, ami nem segíti elő a stratégiai stabilitást és a bizalmat a térségben” – állapította meg Hua. A jelenséget „aggodalmat keltőnek” nevezte, mint amely nem használ Északkelet-Ázsia békéjének és stabilitásának. „Az egyes országoknak nem kellene ürügyeket keresve más államok biztonsági érdekeit veszélyeztetniük” – hangoztatta.

Miközben az Egyesült Államok és térségbeli szövetségesei aggodalommal figyelik az erősödő Kína hadseregének fejlesztéseit és fegyverzetkorszerűsítéseit, Oroszország és Kína ugyancsak gyanakvással figyeli az ázsiai térség jelentős részét lefedő amerikai rakétapajzs kiépítését, köztük rádiólokációs állomások, nagyteljesítményű radarok telepítését. A szigetország északi részén, Aomori prefektúrában már működik korai riasztásra alkalmas, széles sávú AN/TPY–2 típusú radar.

A védelmi rendszert Aegis ballisztikus rakétákkal felszerelt rombolók és szárazföldön elhelyezett THAAD elfogó rakéták egészítik ki. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter korábban azt is közölte, hogy 2017-ig két, elfogó rakétákkal felszerelt hadihajót telepítenek a térségbe az észak-koreai fenyegetés miatt.