2024. április 24., szerda

Hága ellen tiltakoznak a radikálisok

A törvényszéket tették felelőssé a pártelnök egészségének fokozatos romlásáért

PET-szkennerrel vizsgálták meg szerdán Hágában Vojislav Šešeljt, a Szerb Radikális Párt elnökét, akit emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel és háborús szokások megsértésével vádolnak. A Szerb Radikális Párt tiltakozott az ellen, hogy Šešeljnek ezt követően nem kézbesítették a vizsgálat eredményét, s országszerte, valamint külföldön is tüntetések szervezését helyzeték kilátásba, mert véleményük szerint egyetlen napot sem lenne szabad hiábavalóan elmulasztani a pártelnök kezelésében. Nemanja Šarović, a párt elnökhelyettese arról beszélt a csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatón: ragaszkodnak annak a követelésnek a teljesítéséhez, hogy Šešeljt hazai orvoscsoport vizsgálja meg, melyet Milovan Bojić professzor vezetne. Hozzátette, hogy a szerb orvoscsoport nem fog elutazni Hágába mindaddig, amíg a hágai kórház nem adja át a leleteket a betegnek, aminek megtételére ezúttal is felszólította az ottani egészségügyi dolgozókat. Šarović véleményének adott hangot, hogy Šešelj rossz állapotának az egyedüli oka a hágai fogdában tartása, mely már tizenkét éve tart. Azzal vádolta meg a törvényszéket, hogy elmulasztott idejében megfelelő betegellátást nyújtani az SZRP elnökének.

A bejelentett tüntetések között az elsőt Belgrádban tartják meg szombaton a hágai törvényszék irodája előtt. Amennyiben ez nem vezetne a követelések teljesítéséhez, akkor teljes blokád alá helyezik az említett irodát, és megakadályozzák annak működését. Hágában november 8-án tüntetnek majd a volt Jugoszláviában elkövetett bűncselekményekkel foglalkozó Nemzetközi Törvényszék épülete előtt.

Šarović ahhoz kérte levélben Irinej szerb pátriárka áldását, hogy minden egyházmegyében imádkozzanak Šešelj egészségéért.