2024. április 18., csütörtök

Fagyos napok jönnek

Az elkövetkező három napban -3 és -5 Celsius-fok közötti hőmérsékletekre lehet számítani Szerbia túlnyomó részén, ezért a gazdáknak mielőbb be kellene takarítani a kései zöldségeket, közölte pénteken Zorica Radičević, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet agrármeteorológusa. Az intézet figyelmeztetése szerint a fagyos időjárás szombattól péntekig esedékes.

– Szombat reggeltől Szerbia-szerte gyenge fagyok várhatók, kétméteres magasságban -3 Celsius-fok, öt centiméter magasan pedig erősebb, -5 Celsius-fokot is mutathatnak a hőmérők – mondta Radičević.

A szakember hozzátette, hogy az intézet a későn érő konyhakerti növények miatt adta ki a figyelmeztetést, de van még betakarítatlan alma és szőlő, valamint más gyümölcsök is. Mint megjegyezte, nyáron nagyon rossz agrármeteorológiai feltételek voltak a zöldségtermesztéshez, októberben is kevés volt a napos idő, ezért maradhattak még betakarítatlan zöldségek. Szavai szerint azért adta ki figyelmeztetést, hogy a polgárok időben be tudják takarítani a még érő terményeket, elsősorban az olyan zöldségeket, mint például a paradicsom és a paprika.