2024. április 25., csütörtök

Az energiafüggőség csökkentése a cél

Az idei Energiaügyi Napok rendezvény a takarékosság jegyében zajlik

A hagyományosnak nevezhető Energiaügyi Napokat évek óta minden októberben megszervezik Újvidéken. A tegnap kezdődött kétnapos konferencián konkrét példákkal mutatják be az energiahatékonyság gyakorlatban történő alkalmazását, és azt, hogyan lehet energiát megtakarítani a legújabb technológiák alkalmazásával.

Nataša Pavićević Bajić tartományi energetikai és ásványinyersanyag-ügyi titkár elmondta, hogy a tavalyi Energiaügyi Napokon igyekeztek feltárni a szerbiai biomassza-kapacitásokat és azok lehetséges felhasználását.

– A tartományi Energia- és Ásványinyersanyag-ügyi Titkárság hathatós segítségével Vajdaságban ma már 40 intézmény használ alapvető energiahordozóként agropelletet. A titkárság kiemelt projektumai közé tartozik a biomasszatárolók építése. Év végéig még egy község számára megépítjük a biomasszatárolót. Hosszú távú terveink között szerepel egymillió tonna biomassza összegyűjtésére alkalmas biomasszatárolók megépítése a tartomány területén. Ez az agropellettermelőknek lehetővé tenné a folyamatos munkát – fejtette ki Pavićević Bajić.

– Az összes, hagyományosnak nevezhető energiahordozó megdrágult és a jövőben újabb drágulások várhatók, ezért a mostani konferencián megvitatjuk a szerbiai erőforrások kiaknázásának lehetséges módjait. A jövőben az energiaszektor kínálja majd a legtöbb új munkahelyet. Egyértelmű célunk az energiafüggőség csökkentése – szögezte le a tartományi energiaügyi titkár.

– A Vajdasági Tejtermelők Központi Szövetségének és a tartományi Energia- és Ásványinyersanyag-ügyi Titkárság a konferencián együttműködési szerződést ír alá. A közös projektum célja, hogy a tejtermelő farmok elektromos energiát tudjanak megtakarítani. A projektum két részből áll. Egyik része a tej felmelegítésére szolgáló hőforrások kicserélése, a másik pedig a vizet felmelegítő napelemek felszerelése. A projektum végcélja, hogy megvalósítása után teljesen kizárjuk az elektromos energia használatát a tejtermelésben – nyilatkozta Sanja Bugarski, a Vajdasági Tejtermelők Központi Szövetségének elnöke.

Balogh Aranyos Klára hőenergiával és energiahatékonysággal foglalkozó önálló szakmunkatárs a távfűtés előnyeit mutatta be a tegnapi konferencián.

– A távfűtés fontos helyet foglal el az energiszolgáltatásban, ezért kitüntetett figyelmet érdemel. A hőenergiával minden önkormányzat és város maga rendelkezik, de fontos, hogy a távfűtú művek illetékesei találkozzanak és tapasztalatot cseréljenek. Vajdaságban a távfűtő művek nehéz helyzetben vannak, mivel az alapvető energiahordozó, a földgáz 2009 óta folyamatosan drágul, adósságuk egyre halmozódik. Emellett a fűtőműveknek elavultak a berendezéseik, elöregedtek a csővezetékeik, emiatt veszteséget termelnek. Az energiahatékonyság bevezetése kiutat jelenthet ebből az áldatlan helyzetből, ehhez azonban nagy beruházások szükségesek – mondta Balogh Aranyos.