2024. március 29., péntek

Csak ne legyen csönd!

Kedden este Csókán a Magyar Összefogás támogatásával telt ház előtt lépett közönség elé Nemes Nagy Anita és Ralbovszki Csaba színművész a Csak ne legyen csönd! című produkcióban, amellyel Cserháti Zsuzsa egykori énekesnőre emlékeztek. A Művelődési Házban a zenés est megkezdése előtt Jerasz Anikó, a Magyar Összefogás jelöltje üdvözölte a csókai közönséget, hangsúlyozva a hét végén esedékes nemzeti tanácsi választás jelentőségét:

– Az MNT az elmúlt négy és az elkövetkező négy évben is a magyar közösség érdekeiért tevékenykedik az oktatás, az anyanyelvhasználat, a tájékoztatás és a kultúra terén egyaránt. Mindent megtettünk és megteszünk a jövőben is, hogy a magyar közösség érezze az MNT törődését, hogy az MNT-re minden körülmények között számíthatnak. Az eltelt egy hónapban igyekeztünk bejárni a szórványban elő kis magyar közösségeket is. A jelöltjeink igyekeztek mindenkit megszólítani, de akikhez nem jutottunk el, megtették az önkéntes aktivistáink, akik elvitték üzeneteinket, programfüzeteinket, hogy a választópolgárok első kézből tájékozódhassanak programunkról. Mindenki szavazata fontos, ezért arra kérjük a vajdasági magyarságot, hogy minél tömegesebben vegyenek részt a választáson vasárnap.

Az egybegyűlt csókaiakat és a rendezvény vendégeit köszöntötte Pásztor Bálint is, a VMSZ köztársági parlamenti képviselője, aki az MNT négyéves munkájáról szólva hangsúlyozta, hogy ez a munka sokkal korábbra nyúlik vissza.

– A Kárpát-medencében elsőnek a vajdasági magyarság fogalmazta meg az autonómia koncepcióját, kimondta és leírta, hogy a magyar ügyekről, a magyarság számára jelentős intézményekről a magyar nemzet választott képviselőinek kell gondoskodni a Magyar Nemzeti Tanács képében. Az ösztöndíjrendszer kiépítése, a kultúra, az oktatás, a tájékoztatás és a nyelvhasználat terén elért eredmények önmagukért beszélnek. Az eltelt négy évben az MNT ezeket az eredményeket a civil szféra, a történelmi egyházak és a Vajdasági Magyar Szövetség összefogásával alapozta meg, amit a Magyar Összefogás jelöltjei tovább szeretnének folytatni az elkövetkező négyéves periódusban is – mondta Pásztor Bálint.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével többek között Dobai János, a tartományi urbanisztikai és környezetvédelmi titkárhelyettes, Balázs Ferenc csókai polgármester és Újhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke, valamint a csókai község közintézményeinek és civil szervezeteinek a képviselői.