2024. április 24., szerda

Előrelépés ügyvédek-minisztérium vonalon

Legkésőbb hétfőn kiderül, hogy az ügyvédek ismét munkába állnak-e

A Szerbiai Ügyvédi Kamara és az igazságügyi minisztérium közötti csütörtöki találkozón a feleknek sikerült egy lépést tenniük egymás irányába, az ügyvédek azonban továbbra is folytatják a munkabeszüntetést. A felek közös közleményéből kiderül, hogy az ügyvédek hétfőig határoznak a minisztérium ajánlatairól, valamint a munkabeszüntetés folytatásáról, illetve félbehagyásáról.

A sajtóközlemény szerint a minisztérium belegyezett a közjegyzőségről, valamint az ingatlanforgalomról szóló törvények bizonyos szakaszainak módosításába. Az igazságügyi tárca az ügyvédek idei átalányadójával kapcsolatban is hajlandó az engedményre. A felek abban is megállapodtak, hogy a többi nyitott kérdésről a jövőben egyeztetnek. A csütörtöki tárgyaláson a minisztérium képviselői mellett nagyjából az ügyvédség harminc képviselője vett részt. Az ügyvédek kérésére a majdnem három órán át tartó egyeztetést diktafonnal rögzítették.

Dragoljub Đorđević, a Szerbiai Ügyvédi Kamara elnöke nem értékelte a Nikola Selaković igazságügyi miniszter által ismertetett javaslatot, csak annyit erősített meg, hogy a kamara legkésőbb hétfőn döntést hoz. Ha elfogadják a minisztérium ajánlatát, akkor az ügyvédek azonnal ismét munkába állnak, magyarázta Đorđević.

A szerbiai ügyvédek több mint egy hónapja szüntették be a munkát. Az ügyvédek a közjegyzőségről szóló törvény és az azt kiegészítő törvénymódosítások – ezen belül elsősorban az ingatlanforgalomról szóló törvény – visszavonását, majd ezt követően az ügyvédek és a közjegyzők kiegyensúlyozottabb munkáját lehetővé tevő szabályzás bevezetését követelték, követelik, valamint az ingyenes jogszabályról szóló törvény tervezetének visszavonását és átdolgozását is, tekintettel arra, hogy szerintük az egyrészről sérti az ügyvédek egzisztenciális érdekeit, másrészről pedig rosszul megfogalmazott tervezetről van szó.