2024. április 24., szerda

A miniszter megosztaná az ügyvédeket?

Amíg az igazságügyi miniszter külön-külön tárgyalna az ügyvédi kamarákkal, a SZÜK közös találkozóra invitálta a minisztert

Az igazságügyi minisztérium közleményben értesítette a közvéleményt, hogy újra bizonyítva tárgyalási szándékát, meghívót küldött a Szerbiai Ügyvédi Kamarát (SZÜK) alkotó minden ügyvédi kamarához, így a belgrádi, kraguljevaci, čačaki, šabaci, niši, požarevaci, zaječari és a vajdasági ügyvédi kamarához is, hogy egyformán tájékoztassa az ügyvédi kamarákat a tárgyalás folyamatáról, és ily módon találjanak közös megoldást az ügyvédek által megfogalmazott problémára. A Szerbiai Ügyvédi Kamara azonban arra gyanakszik, hogy ily módon próbálja a minisztérium megosztani az ügyvédeket.

– A minisztérium prioritásainak egyike a felmerült gondokra a közös megállapodás, és hiszi, hogy az ügyvédek között vannak olyanok, akik szintén így gondolkodnak, ezért a minisztérium fő forrásait ennek a kérdésnek a megoldására fordította – áll az igazságügyi minisztérium által kiadott közleményben.

A Szerbiai Ügyvédi Kamara nyílt levélben válaszolt erre a közleményre, az igazságügyi minisztérium ugyanis minden kamaránál más időpontot szabott meg a tárgyalások folytatására. A levélben felhívták az igazságügyi miniszter figyelmét arra, hogy a SZÜK a munkabeszüntetés előtt igazgatóbizottságot nevezett ki, amelyet a tárgyalások lefolytatásával bízott meg, így az egyetlen legitim szerv, amellyel a tárgyalásokat a minisztérium folytathatja, éppen ez a szerv.

– A siker érdekében, amennyiben valóban ez a cél, azt javasoljuk, hogy a Szerbiai Ügyvédi Kamara székházában a közvélemény bekapcsolásával (a médiumokkal közösen), mert a kamarának nincs takargatnivalója, szervezzük meg egy találkozót, ahol az ügyvédi hivatást elsősorban a Szerbiai Ügyvédi Kamara igazgatóbizottsága képviselné, a Szerbiai Ügyvédi Kamara elnökével és minden ügyvédi kamara elnökével az élen, olyan összetételben, ahogy mi magunk megszervezzük – ajánlották fel a levélben az igazságügyi miniszternek.