2024. március 28., csütörtök

Szemmel látható a patak szennyezettsége

A Stolica antimonbányából származó bányameddő továbbra is szivárog a meddőhányóból, aminek következtében a környező vízfolyásokban megnövekedett a nehézfémtartalom, jelentette be kedden Filip Radović, a belgrádi környezetvédelmi ügynökség igazgatója.

– A Jadar folyóba ömlő Kostajnik patakon már felesleges vízminőség-ellenőrzést végezni, mivel szabad szemmel is jól látható, hogy szennyezett. Az illetékeseknek meg kellene már javítaniuk a meddőhányó töltését – mondta Radović.

Szavai szerint az ügynökség csupán a vízgazdasági vagy a környezetvédelmi felügyelőség megbízásából végez vízminőség-elemzéseket, ám a problémát az illetékeseknek kell megoldaniuk. Hozzátette, hogy az illetékes felügyelőség a Farmakom konszernt bízta meg, hogy csatlakozzon a probléma megoldásához. Loznica önkormányzata pedig arra panaszkodik, hogy az illetékes hatóságok öt hónapja hallgatnak.

A bányameddő a májusi árvizek során kezdett szivárogni a meddőhányó tárolójából, amikor is a szokatlanul nagy csapadék miatt földcsuszamlások következtében a tároló töltésén három repedés keletkezett. A tárolóból több ezer köbméter nehézfémet is tartalmazó iszap folyt ki, amely a közelben lévő Korenita patakba szivárgott. A Korenita patak a Kostajnik patakba, az pedig a Jadar folyóba torkollik. A mezőgazdasági és a környezetvédelmi minisztérium, valamint az energetikai és bányászati minisztérium július végén létrehozott egy csoportot, amelynek feladata a probléma sürgős megoldásának felügyelete, a mai napig nem tudni azonban, hogy pontosan miként oldják meg a problémát.