2024. március 29., péntek
ZOMBORI VÁROSI TANÁCS

A Proteinkában uralkodó helyzet orvoslását követelik

A városi tanács legutóbbi értekezletének kezdetén Saša Todorović polgármester az Újszelencse lakótelepen lévő 2 brata pékség fölgyújtása kapcsán szólalt föl.

– Meggyőződésem, és ez a vt álláspontja, miként Zombor polgáraié is, hogy városunk nem szolgált rá egyes felelőtlen személyek ilyen cselekedetére. Számunkra a polgárok érdeke elsődleges, ezért minden támogatást megadunk az illetékes szerveknek, hogy a gyújtogatás elkövetőit mielőbb kézre kerítsék és tettük miatt felelősségre vonják őket – mondta bevezetőjében a polgármester.

A folytatásban tárgyalt 14 napirendi pont közül kettő volt az igazán figyelemkeltő. Az első a már hónapok óta a figyelem középpontjában álló Proteinka dögégető vezetőségének bírálata, amiért nem tesz semmit az üzemből kiáramló bűz megfékezése érdekében. A témáról Zdravko Sogić, a Proteinka ellenőrző bizottságának elnöke mondott bevezetőt. Szerinte indokolatlan az állat-egészségügyi intézmény vezetőségét tétlenséggel vádolni. Úgy vélte, hogy a probléma nem új keletű, a nyári hónapokban minden évben erős a bűz a kafiléria környékén.

– Magam is támogatnám a Proteinkával szembeni polgári kezdeményezést, ha látnám értelmét, illetve nem vélnék mögötte politikai hátteret – mondta Sogić.

Elmondta még, hogy a cégvezetésnek a kormány meghagyta a májusi áradások következményeinek szanálását, vagyis az elhullott állatok tetemeinek megsemmisítését, amit a Proteinka teljességében végre is hajtott. Az egyik berendezés meghibásodása miatt ugyan fennakadás keletkezett, de az üzemzavart 45 nap után elhárították.

A városi tanács tagjai e beszámoló ellenére számos észrevételt tettek a Proteinka működésére és gazdálkodására, majd határozatban követelték a cégtől a jelenlegi helyzet orvoslásának akciótervét, illetve a működését ellenőrző szervek jelentéseibe történő betekintés lehetővé tételét.

Az értekezlet másik áttörően izgalmas felvetése volt a város kommunális szférájának egyesítése, vagyis egy úgynevezett városi kommunális holding létrehozásának ötlete. Ennek kapcsán a városi közigazgatás illetékes ügyosztályai, illetve a vt megbízott tagjai vizsgálják majd fölül a Čistoća, a Zelenilo, a Prostor, az Energana, a Vodokanal, a Parking servis Sombor, a Direkcija za izgradnju grada Sombora és az Urbanizam kommunális közvállalatok igazgatóival a munkájukat egyesítő holding létrehozásának megalapozottságát és lehetőségét.

Itt érdemes emlékeztetni, hogy Zombor város korábbi, demokrata vezetése aprózta három részre az akkori Čistoća közterület-fenntartó vállalatot, az akkori ellenzék (a mai hatalom) bírálata mellett, hogy semmilyen hatástanulmányt nem végeztek, és a közvállalat földarabolása nem szolgál egyébre, mint a pártkatonák elhelyezésére. Az egy födél alá állítás mostani ötlete bizonyára észérvekkel alátámasztható, hiszen a hasonló, városfönntartó vállalatok modellje működőképes. Csakhogy nem lesz akadálymentes, az kétségtelen. A szétválás ugyanis teret nyitott az akkori hatalmi pozíciónak a létszámgyarapításhoz, majd a hatalmi fordulat után az SZHP vezette vkt lecserélte a kádereket. A holding alakításaként eltervezett ésszerűsítés pedig elbocsátásokkal is jár, hiszen komoly elemzés nélkül, becslés szerint is 30–40 % a munkaerő-fölösleg a közvállalatokban. Ezekbe a közvállalatokba a korábbi hatalmi megállapodások, majd a hatalomváltást követő lépések során sokan kerültek be az SZHP és az SZMM soraiból, akik most hatalmon vannak, és előbb-utóbb arról kell dönteniük, ki marad a közvállalatok alkalmazottaiból a majdani kommunális holdingban.