2024. március 29., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK

Az út szélén keresztfa

Hétfő délután Törökkanizsán a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület népdalkórusa nyitotta meg Az út szélén keresztfa című alkalmi ünnepséget, amelynek keretében Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Jerasz Anikó, a Magyar Összefogás választási listájának jelöltje leleplezte a volt téglagyárnál álló felújított feszületet, majd Sóti János helybeli plébános megáldotta és felszentelte. Az eseményen jelen volt Mihók Kucora Eszter, a Magyar Összefogás jelöltje is.

Pásztor István és Jerasz Anikó leplezte le a felújított keresztet (Fotó: Gergely József)

Pásztor István és Jerasz Anikó leplezte le a felújított keresztet (Fotó: Gergely József)

Amint azt Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület és a VMSZ helyi szervezetének elnöke köszöntőjében elmondta, az út menti öntöttvas keresztnél gyülekeztek egykor a helybeli földművelők, hogy az úr áldást kérjék a búzaföldekre, itt imádkoztak a mindennapi kenyerükért. A második világháború után ezeket a „megmozdulásokat” nem nézte jó szemmel a hatalom, kezdett feledésbe merülni és elárvulni a kereszt, majd azt a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával a törökkanizsai község újíttatta fel. A kereszt felújítása egyben jelképezi a törökkanizsai magyarság felemelkedését, magára találását is.

A keresztszentelőre egybegyűlt törökkanizsai magyarokhoz szólva Pásztor István kiemelte:

– A törökkanizsai magyar közösség bebizonyította, hogy nem akar sírni a Kárpátok alatt, és a lelkük nem olyan üres, mint a kirakat, mint ahogyan egy évtizeddel ezelőtt Bogdán József atya megénekelte a Fohász a déli végeken című versében. A község magyarjai meg tudják teremteni a maguk jövőképét, szót tudnak egymással érteni, erőt tudnak egymásból meríteni, és előre tudnak lépni. Az utolsó tíz év ezt be is bizonyította. A VMSZ hosszú éveken át nem tudott szervezetet létrehozni Törökkanizsán, mert a itteni magyarság nem vállalta fel az önszerveződés ügyét és a vele járó esetleges kellemetlenségeket. Hét-nyolc éve létrejött az a kezdeményező kis csapat, amely a közösség élére állt, és jó irányba indult el. Ennek eredményeként érezhető az összefogás, az építkezés, a művelődési egyesületnek van székháza, rendezvényei vannak, naponta jelen van a község közéletében. Törökkanizsa e tekintetben példa lehet a lélekszámban nagyobb magyar vajdasági közösségek előtt.

A művelődési műsorban az asszonykóruson kívül fellépett még Fehér Mirella, aki mesét mondott és Tápai Tibor csókai szavaló.