2024. április 24., szerda

Pistorius öt évet kapott

Oscar Pistorius az ítélethirdetéskor (Fotó: Beta/AP)

Oscar Pistorius az ítélethirdetéskor (Fotó: Beta/AP)

Öt évi börtönbüntetésre ítélték kedden Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futót, akit gondatlanságból elkövetett emberölésben mondtak ki vétkesnek. Pistorius tavaly február 14-én a saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte huszonkilenc éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, mert állítása szerint betörőnek gondolta.

Az ítéletet Thokozile Masipa bírónő ismertette, miután előzőleg mérlegelte a védelem és az ügyészség álláspontját. Az ügyész tízéves börtönbüntetés kiszabását követelte, védője viszont három évi részleges lakhelyelhagyási tilalmat, valamint közmunka kiszabását kérte.

Masipa bírónő, aki szeptemberben felmentette Pistoriust az előre megfontolt emberölés vádja alól, úgy döntött, a vádlott öt évet töltsön börtönben. Hangsúlyozta, hogy az ítéletnek „tisztességesnek és igazságosnak kell lennie a társadalom és a vádlott számára is”.

Pistoriusnak feltehetően az öt év egyharmadát, legalább húsz hónapot kell mindenképpen börtönben töltenie. Az ítélethirdetés után a rendőrök kivezették a teremből a könnyeivel küszködő Pistoriust, és a börtönbe szállították.