2024. április 16., kedd

Csökkentik a tanárok fizetését

Szerdán mintegy 800 általános iskolában nem lesz tanítás

Bár kedden a tanügy négy legnagyobb szakszervezetének – a Tanügyi Dolgozók Szakszervezetének Uniója, a Függetlenség Szakszervezet oktatásügyi dolgozókat felkaroló ágazata, a Szerbiai Oktatási Szakszervezet és a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezete – képviselői tárgyalóasztalhoz ültek az oktatási miniszterrel, szerdán mégis megtartják a tanügyi dolgozók tüntetését, így mintegy 800 általános iskolában nem lesz tanítás. A szakszervezet képviselői újabb tüntetéseket jelentettek be az elkövetkező időszakban, az oktatási minisztérium ugyanis nem mutat hajlandóságot, hogy a tanügyi dolgozókat kiemelje a megszorításokból. Az oktatási miniszter azt állítja, a fizetések csökkentésére szükség van, mivel nincs elég pénz a fizetésekre.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Tomislav Živanović, a Függetlenség Szakszervezet oktatásügyi dolgozókat felkaroló ágazatának elnöke rámutatott, hogy a múlt héten már tárgyaltak Aleksandar Vučić kormányfővel a követeléseikről, most pedig Srđan Verbić oktatási miniszterrel ültek tárgyalóasztalhoz, de nem jutottak megállapodásra. A tanügyi dolgozók azt kérik, hogy a kormány alkosson meg egy törvényt, amely alapján történne a fizetések elszámolása.

– Nem lehet ilyen körülmények között minőségi oktatást biztosítani a diákoknak. Az oktatásban a gondok már évek óta csak húzódnak. Nemcsak a fizetésekkel van baj, hanem azzal is, hogy Szerbia nagyon kevés pénzt fordít az oktatásra. Egyre nagyobb viszont az igény az általános oktatás reformjára is, így az általános oktatásról szóló törvény módosítására – emelte ki Tomislav Živanović. – Az oktatás már így is súlyos helyzetben van. Mivel a miniszter annak ellenére, hogy tudja, milyen körülmények uralkodnak a tanügyben, mégis kiáll a fizetéscsökkentés mellett, ezért az egynapos tüntetést megtartjuk. Mintegy 800 szerbiai általános iskolában nem lesz oktatás – mondta.

Dragan Matijević, a Tanügyi Dolgozók Szakszervezete Uniójának elnöke elmondta, a miniszterrel minden mellékes dolgot sikerült megbeszélniük, csak a fontos dolgokban nem jutottak megállapodásra.

– A fizetéscsökkentés kapcsán a miniszter kijelentette, nem tud mit tenni, és ahogy észrevettem, nem is akar. Így a szerbiai oktatás katasztrófa felé halad. Vagyis kénytelenek vagyunk tüntetni. Hogy az elmaradt órákat pótoljuk-e majd, az attól függ, hogy megfizetik-e rendesen a munkánkat. Ha nem, akkor az órákat sem pótoljuk. Évek óta figyelmeztetjük az illetékeseket, hogy a legtanulatlanabb népek közé tartozunk Európában, a lakosság 40 százaléka általános iskolai végzettséggel rendelkezik, és csak 7 százalékának van egyetemi végzettsége. Ami meg az oktatás minőségét illeti, Szerbia különíti el a legkevesebb pénzt az oktatásra Európa államai közül, így több általános iskola nem rendelkezik mellékhelyiséggel vagy tornateremmel, udvarral – magyarázta Matijević.

Srđan Verbić oktatási miniszter cáfolta Matijević kijelentését, miszerint csak a mellékes dolgokban sikerült megállapodniuk, véleménye szerint ha már korábban tárgyalóasztalhoz ültek volna, nem lett volna szükség a keddi tárgyalásra sem.

– Minden, amiről ma tárgyaltunk, fontos. De amiben nem sikerült megállapodnunk, az a tüntetés. A minisztérium álláspontja, hogy a tüntetés megalapozatlan. A fizetések csökkentése elkerülhetetlen, mivel nincs pénz a jelenlegi fizetések kifizetésére. Az nyilvánvaló, hogy a tanügyben alacsonyak a fizetések. És sajnos szembesülnünk kell azzal is, hogy kevesen iratkoznak be a tanítóképzőbe az ország területén, mert nem jövedelmező hivatás ez. Tudjuk, hogy ha nem ruházunk be jelentősebb összeget az oktatásba, nem tudjuk emelni annak minőségét sem. Ebben egyetértünk, de nem hiszem, hogy a tüntetéssel meg lehet ezeket a problémákat oldani – emelte ki az oktatási miniszter, majd hozzátette: – Azt gondolom, hogy semmilyen kormánydöntés sem mehet a tanulóknak kárára, és ezt a tüntetőknek is figyelembe kellene venniük. Másrészről pedig a kormánynak olyan tüntetési lehetőségeket kell biztosítania, amely látható, de a tanulók ne essenek annak áldozatául. A harmincperces órák, amellyel a tanárok leggyakrabban tüntetnek, a legrosszabb módszer, rosszabb következményekkel jár, mintha nem is tartották volna meg az órát.

A tanügyi dolgozók szerdán délután egy órakor Belgrádban, a Nikola Pašić téren tüntetnek. Továbbra is azt követelik, hogy fizetésük ne változzon, ne csökkentsék azt. De a bejelentések szerint a tüntetés novemberben is folytatódik majd.