2024. március 28., csütörtök

A disznó után már a marha sem

Szigorítottak az élelmiszer-embargón az oroszok

Nem engedik be Oroszországba a másodlagos marhahústermékeket, a nyesedéket és a csontlisztet az Európai Unió tagállamaiból keddtől, azaz október 21-étől – közölte Szergej Dankvert főállatorvos, az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet (Roszszelhoznadzor) vezetője szombaton.

Mint Dankvert kifejtette, a ma hatályba lépő importtilalom oka az, hogy az illetékes szervek elégedetlenek a fentebb említett termékek minőségével.

A másodlagos marhahústermékeket, a fejet, lábakat, belsőségeket, valamint a húsnyesedéket az orosz húsfeldolgozó ipar importálja az uniós tagállamokból. Ezekre Oroszország nem vezetett be embargót augusztus elején. Egészen eddig.

Mint kiderült, a Roszszelhoznadzor azután döntött a behozatali tilalomról, hogy Jevgenyij Nyepoklonov, Oroszország állat-egészségügyi főellenőre Litvániában tárgyalt Bernard Van Goethemmel, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatóságának vezetőjével. A Tanjug értesülése szerint azért vezették be az embargót, mert az unióból szállított termékek nem feleltek meg az orosz fél követelményeinek.

Dankvert arra hivatkozott, hogy az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több alkalommal kifogásolta az uniós másodlagos marhahústermékek és a nyesedék minőségét. A hatóság 17 esetben állapította meg, hogy tiltott anyagot használtak fel az Ausztriából, Magyarországból, Németországból, Dániából, Olaszországból és Lengyelországból származó termékekben. Az orosz ellenőrök Listeria baktériumot, ólmot, tetraciklint, szalmonellát, klóramfenikolt és kadmiumot találtak az uniós államokból importált áruban.

Az orosz főállatorvos végül közölte, hogy egyik döntő ok az importtilalomra az, hogy nem kaptak semmilyen megalapozott garanciát az Európai Uniótól a problémák kiküszöbölésére.

Jaromir Kloud, a Cseh Húsfeldolgozók Szövetségének elnöke szerint a közép-európai országok nagy részének nem okoz különösebb gondot az orosz szankció, mivel az érintett térség országai eddig sem exportáltak hústermékeket nagyobb mennyiségben Oroszországba.