2024. április 24., szerda

„Libanon a vihar középpontjában van”

A kis közel-keleti ország is fokozatosan belesodródik az Iszlám Állam elleni háborúba

Miközben minden szem az Iszlám Állam (IÁ) iraki és szíriai hadjáratára figyel, egy kevésbé szembetűnő, de legalább annyira robbanásveszélyes helyzet van kialakulóban Libanonban, mert az ottani Hezbollah síita szervezet is belesodródott a szunnita felekezetű dzsihadisták ellen Szíriában vívott harcba.

A szíriai–libanoni határ libanoni oldalán nemrégiben végrehajtott dzsihadista támadások, libanoni katonák lefejezése, valamint négy katonának a szélsőségesekhez való átállása felkelti az amiatti aggodalmat Libanonban, hogy ott is megjelenik a Szíriában és Irakban megtapasztalt erőszak. A válság lassan szivárgott be Libanonba, amely hosszú évekig csodával határos módon elkerülte a szomszédos országokat fojtogató káoszt, leszámítva a szórványos utcai összecsapásokat és a pokolgépes merényleteket, valamint az ország fegyverekkel való elárasztását és a vég nélküli szíriai menekültáradatot.

Az Al-Kaidával rossz viszonyban levő IÁ Libanonban nem szállt meg területeket, de a Szíriában harcoló és az Al-Kaidával szövetséges An-Nuszra Fronttal együtt megvetette a lábát az ország keleti határán húzódó hegyekben, onnan pedig szinte naponta betör távolabbi területekre is. A dzsihadisták egyre több embert toboroznak a szunniták lakta, szegény észak-libanoni területeken, és az IÁ fekete zászlaja már szabadon lenghet olyan területeken, ahol nő a szélsőséges szervezet támogatottsága.

„Libanon a vihar középpontjában van” – jelentette ki Fadja Kivan, a bejrúti Szent József Egyetem politológus professzora. A lakosság mélyen megosztott a szíriai polgárháború miatt. A Hezbollah fegyveresei Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán csatlakoztak a szunnita lázadók elleni harchoz, kiváltva ezzel a libanoni szunniták haragját. Ez vezetett tavaly Libanonban a bosszúból elkövetett öngyilkos merényletetekhez és az utcai összecsapásokhoz.

Az IÁ jelentette fenyegetés először augusztusban jelent meg, két hónappal az iraki és szíriai hadjárat kezdete után. Az IÁ és az An-Nuszra Front fegyveresei meglepetésszerűen átlépték a határt, és lerohanták a főként szunniták lakta Arszál libanoni határvárost, lecsaptak a libanoni hadsereg állásaira, és csaknem húsz katonát megöltek. Az IÁ harcosai azóta lefejeztek két libanoni katonát, az An-Nuszra Front fegyveresei pedig agyonlőttek egy harmadikat. A többi túsz elengedéséért egyebek mellett a Hezbollah csapatainak Szíriából történő kivonását és a libanoni börtönökben őrzött iszlamisták elengedését követelik.

Jean Kavadzsi vezérkari főnök a múlt héten megjelent nyilatkozatában kijelentette: a szíriai fegyveresek polgárháborút akarnak kirobbantani, és átjárót akarnak kialakítani a libanoni határon a Kalamún-dombság és Arszál, valamint az észak-libanoni Akkár között.

Elemzők egyetértenek abban, hogy az IÁ harcosai Libanonban arra is lehetőséget látnak, hogy csapást mérjenek a Hezbollahot támogató síita Iránra, de egyelőre nem égnek a vágytól, hogy egy újabb háborúba fogjanak.

„Libanon területének megszerzése hosszú távú cél” – vélekedik David Schenker, a washingtoni Közel-keleti Politikai Intézet arab országokkal foglalkozó programigazgatója. Az elemzők azonban attól tartanak, hogy az IÁ robbanásszerű, látványos sikert ér el a Hezbollah Bejrúttól délre fekvő fellegvárában, Dahíjéban, hasonlót ahhoz, amilyen az iraki Szamarra síita szentélyénél végrehajtott támadás volt. A 2006-os támadás hihetetlenül nagy feszültséget váltott ki a szunniták és a síiták között, és a polgárháború kiújulásához vezetett Irakban. Libanon még mindig nem lábalt ki az 1990-ben véget ért, tizenöt évig tartó polgárháborúból.

A szunnita fegyveresek jelentette veszély közelebb hozta egymáshoz a Hezbollahot és a keresztényeket, valamint más libanoni kisebbségeket. A libanoni szunniták nagy része viszont gyűlöli a Hezbollahot („Isten pártját”), és a „Sátán pártjaként” emlegeti. A szíriai harcok mellett a Hezbollah egyre jobban belebonyolódik a libanoni összecsapásokba is. Az An-Nuszra Front fegyveresei a múlt héten lerohanták a szervezetnek a szíriai határ mentén levő állásait, és megöltek nyolc embert. „Az ilyen támadások nemcsak gyengítik a Hezbollahot, de rámutatnak a sérülékenységére is… hónapok múltával ez egyre nyilvánvalóbb lesz” – így Schenker.

„A Hezbollah Libanon határain túlnyúló harcba kezdett, és most folytatnia kell ezt” – véli Fadja Kivan politológusprofesszor. A Hezbollah a libanoni hadsereggel együtt szinte naponta megütközik a Bekaa-völgybe betörő dzsihadistákkal. Emiatt a hadsereget azzal vádolják, hogy együttműködik a síita szervezettel a libanoni szunniták elleni fellépésben. Ráadásul négy észak-libanoni szunnita katona átállt az IÁ-hoz, illetve az An-Nuszra Fronthoz. Egyikük az An-Nuszra honlapján feltett videóban azzal vádolja a hadsereget, hogy „a Hezbollah eszköze”. Mindez a szunnita–síita ellentétet szítja a hadseregen belül is.

A szíriai polgárháború kiváltotta libanoni szunnita–síita ellentét teljesen megbénította a bejrúti kormányt. Libanonnak május óta nincsen elnöke, és a parlament várhatóan másodszor is elhalasztja a választások kiírását a rossz biztonsági helyzet miatt. A kormány gondjait az is növeli, hogy a szunnita szélsőségesek által foglyul ejtett libanoni katonák hozzátartozói rendszeresen tartanak tiltakozó tüntetéseket, és a múlt héten tábort ütöttek több bejrúti kormányépület közelében.