2024. április 24., szerda

Hallgatásra csendes tüntetés a válasz

Több mint háromezer ügyvéd tüntetett Belgrádban – Az igazságügyi minisztérium szerint az utcán nem lehet tárgyalni

Kerek egy hónapja, hogy az ügyvédek országszerte munkabeszüntetéssel igyekeznek felhívni magukra az államvezetőség figyelmét. Szeptember közepe óta leállt az igazságszolgáltatás az ország területén, a Szerbiai Ügyvédi Kamara és az igazságügyi miniszter pedig nem tudnak közös nevezőre jutni, sőt már odáig fajultak dolgok, hogy az ügyvédek nem kívánják folytatni a tárgyalásokat a miniszterrel. Múlt hét kedd óta mindennap mintegy 100 fő tüntet a kormányépület előtt, hétfőn pedig több mint 3000 ügyvéd gyűlt össze, hogy békés tüntetéssel mutassanak rá, elégedetlenek azzal a bánásmóddal, amelyben az államvezetőség részesíti őket.

Az ügyvédek csendben várakoztak a kormányépület előtt (Fotó: Beta)

Az ügyvédek csendben várakoztak a kormányépület előtt (Fotó: Beta)

Hétfőn pontban délben az ország minden területéről ügyvédek gyűltek össze a kormányépület előtt, hogy ily módon hívják fel magukra a figyelmet. Különböző feliratokkal és illusztrációkkal igyekeztek megfogalmazni elégedetlenségüket az igazságügyi miniszternek, így a Nemanjina 9. előtt, vagyis a Nemanjina és a Knez Miloš utcák kereszteződésében összegyűlt több mint 3000-es tömegben a „Dok Ustav ne važi mi smo na straži” (Amíg az alkotmány nem érvényesül, mi őrködünk), „Ko još stavlja taštu za državnog sekretara?” (Ki nevezi még ki az anyósát államtitkárnak?), „Bogat, bogatiji, notar” (Gazdag, gazdagabb, közjegyző) feliratokat lehetett olvasni a pannókon.

Az ügyvédek rendkívül nyugodtan és csendben várakoztak a kormányépület előtt, erre szólította fel őket Dragoljub Đorđević is, a Szerbiai Ügyvédi Kamara elnöke is. Mint mondta: „ A hallgatásra csend a válasz!”. És bár békés megmozdulás volt ez, a több ezres tömeg mintegy másfél órára teljesen megbénította a forgalmat Belgrád központjában.

– Ma a kormányépület előtt a szerbiai ügyvédek azért gyűltek össze, mert nem vagyunk abban biztosak, hogy Nikola Selaković miniszter értesítette arról a barátait a kormányban, mit tett, vagyis mit nem tett. Ma több mint háromezeren igyekszünk rámutatni, hogy készen állunk a hallgatásra csenddel válaszolni. Készen állunk a tárgyalások folytatására, és arra is, hogy a polgárok érdekeit szem előtt tartva megoldjuk a felmerült, a történelemben eddig ismeretlen jogi problémát. Az évszázadokig független hivatás meg nem becsülése csakis azt bizonyítja, hogy az Európai Bizottságnak igaza volt, amikor azt mondta, hogy az igazságügy reformja Szerbiában sikertelen, és hogy az újságírók a politika kontrollja alatt állnak. Ezt meg kell váltóztatnunk, a nép nevében és nem az ügyvédi hivatás vagy az állam nevében. Ennek az államnak, ha valóban Európa útjára lépett, meg kell hallania a 8500 tagot számláló, legiskolázottabb közösségének hangját. 300 tudományok doktora van közöttünk, több mint 500 magiszter, 3000 olyan személy, akik korábban bíróként dolgoztak. Ha ők felemelik a szavukat, hát valóban valami nincs rendben – emelte ki Dragoljub Đorđević.

– A jogállamiság került veszélybe, hiszen több száz legalizálatlan ingatlanról szóló hitelesítetlen szerződésünk van, amivel jogi káosz alakult ki, leálltak a jogi tranzakciók. Az ügyvédek megelégednének azzal, ha visszatérhetnének a 2011-ben érvényes jogszabályokra, és feloldanák a közjegyzők exkluzív jogait. A miniszter Dejan Đurđević professzorral közösen a megalkotott törvényekkel „jogi Quasimodót” hozott létre, amellyel leállt minden. Az ügyfeleim, beruházók elálltak bizonyos szerződésektől, a szerződések bejegyzésére ugyanis 15-20 napos az előjegyzési idő. Ez megengedhetetlen! Azt a munkát, amelyet 8500 ügyvéd napi szinten végzett, nem tudja 93 közjegyző elvégezni – mutatott rá.

Az igazságügyi minisztérium a tüntetéssel kapcsolatban közleménnyel fordult a médiumok felé.

– Az igazságügyi minisztérium nem ignorálja a szerbiai ügyvédek követeléseit, ellenkezőleg, mindig nyitott a tárgyalásokra és a gondok konstruktív megoldására. Az ügyvédekkel megtartott többszöri tárgyalás során a minisztérium mindig is hajlott a közös megoldásra, és erre törekszik majd ezek után is, véleménye szerint ugyanis megoldást kizárólag intézményen belül lehet találni, nem az utcán – emelték ki a közleményben. Majd ily módon felszólította az ügyvédeket, hogy hagyjanak fel a tüntetéssel.

– Az igazságügyi minisztérium arra szólítja fel az ügyvédeket, hogy vessenek véget a tüntetésnek, és térjenek vissza a bíróságokra, és ily módon tegyék lehetővé a polgároknak, hogy érvényesítsék az alkotmány adta emberi jogok védelmét, illetve dialógus keretében folytassák a tárgyalásokat a megoldások keresésében, s ne pedig zsarolással tegyék ezt – áll a közleményben.

A SZÜK elnöke felhívta Aleksandar Vučić kormányfő figyelmét, hogy ne engedje meg, hogy nem kompetens személyek rongálják a tekintélyét. Nyilvánosan felkérte, hogy jelöljön ki egy kompetens embert a tárgyalások folytatására, aki felismeri majd az elkövetett hibákat.

Slobodan Šoškić, a Belgrádi Ügyvédi Kamara elnöke is kiemelte, nem tudja minek kell bekövetkeznie, hogy az államvezetőség beismerje, tévedett.

– Az állam nem számíthat mindig az erő monopóliumára, gondot kell viselnie a tudás monopóliumára is. Ma itt vagyunk, bármiféle politikai indíttatás nélkül jöttünk össze, és számítunk arra, hogy folytathatjuk majd a tárgyalásokat. Nem a politikusok segítségére van szükségünk, hanem az államvezetőség megértésére, hiszen az az egyetlenek, amely a jogrendben kiküszöbölheti a hibákat – mondta Slobodan Šoškić. Egyetlen félmegoldással sem vagyunk hajlandóak megalkudni, csak a probléma teljes megoldását fogadnánk el, fűzte hozzá.

Az összegyűlt tömeg délután egy óra után kezdett lassan feloszlani. A kormányépületből senki nem fordult a tiltakozókhoz.