2024. április 26., péntek
ZENTA - TÁVFŰTÉS

Fűtsünk vagy ne fűtsünk?

A szerbiai energetikai minisztérium ajánlását megfogadva Zentán sem kapcsolták be a távfűtést október 15-én. A fűtési idény hivatalosan ugyan kezdetét vette, de néhány napja még kora nyári melegben napfürdőzhettünk. Időközben azonban igencsak elromlott az időjárás, a levegő ugyan nem hűlt le túlságosan, de a nedves, párás, zivataros, monszunszerű időjárás újabb kiadós, égzengéssel kísért esőket zúdított a nyakunkba.

A zentai önkormányzatban naponta meghányják-vetik a fűtés beindításának a kérdését. A tömbházakban lakók egy része már nem bánná, ha langyosak lennének a fűtőtestek, míg mások pazarlásnak tartanák a fűtés megkezdését a hideg idő beálltáig. A lakótanácsok elnökeivel minden délben konzultálnak a fűtés megkezdéséről vagy további elhalasztásáról.

Amint azt Varga Viktor, a községi tanács tagja elmondta, egyelőre kivárnak, hogy hogyan alakul az időjárás az elkövetkező néhány napban. Amennyiben napközben is hideg lesz, netán 15 fok fölé sem emelkedne a hőmérő higanyszála, akkor elindítják a távhőszolgáltatást. A cukorgyár mindenesetre készen áll a fűtésre, a rendszer felfűtése egy nap alatt megoldható, tehát már csak a „megfelelő hidegre várnak”.