2024. március 29., péntek

Harminc év legsikeresebb kiállítása

Moholi kézimunkázók Užicén

A moholi Aranykezek Kézimunka-egyesület tagjai október 1. és 7. között kézimunka-kiállításon vettek részt Užicén a Jokanović-házban, ahol közösen állították ki munkáikat a helybeli Klub Tri keretében működő Zlatne Ruke szekció kézimunkázóival. Telečki Elvira, a Tisza-parti egyesület elnöke közölte: a nyáron Moholon megrendezett első etnotalálkozó folyatásaként került sor a kiállításra Užicén. Elmondta, hogy a helybeliek körében nagy sikere volt a kiállításnak, amit több mint négyezren tekintettek meg az egy hét alatt, és az užicei városatyák az utóbbi 30 év legsikeresebb kiállításának minősítették. A moholi asszonyok többek között a hagyományos magyar hímzéssel, a fehér-, a Richelieu-, a keresztszemes és a színes hímzéssel készített alkotásaikat, a horgolt és kötött munkákat, valamint a szőtteseket mutatták be a kiállításon, amelynek megnyitója egyben az idei városnapi rendezvénysorozat nyitánya is volt.

– Nagyon kedves fogadtatásban részesültünk a megnyitóünnepségen, ahol magyar népviseletben jelentünk meg. A helybelieknek nagyon tetszettek a munkáink, mivel mi egészen más technikával dolgozunk, mint ők. Visszavárnak bennünket jövőre is Užicére, ahol fogadott bennünket a polgármester-helyettes és a városi múzeum igazgatója is. A helybeliek érdeklődtek a magyar népi kultúra és kézművesség iránt, ami újdonságnak számít nekik, nagyon el vannak ragadtatva, és hajlandóságot mutattak arra is, hogy megtanuljanak bizonyos technikákat. Azt tervezzük, hogy jövőre a Moholi Napok alkalmából megszervezzük a harmadik etnotalálkozót Moholon, ahol ismét vendégül látjuk az užicei kézimunkacsoport tagjai, akiket betanítanánk. Amikor viszont mi utazunk egy hétre Užicére, akkor ott helyben tanítanánk azokat a kívülállókat, akiket mindez érdekel – mondta Telečki Elvira. Hozzátette, hogy az užicei kiállítást kétnyelvű, magyar és szerb plakátokkal hirdették meg, sőt a város központjában egy ugyanilyen óriásplakátot is kifüggesztettek.

A moholi egyesület elnöke megjegyezte, hogy a kiállítás mellett a vendéglátóik megmutatták nekik a város és a környék látványosságait, valamint elvitték őket egynapos kirándulásra Szarajevóba is.