2024. április 25., csütörtök

Élhetőbb életet!

A szegénység egyre kifejezettebb probléma Szerbiában – értékelte az Összefogás Egyesült Szerbiai Szakszervezete legutóbbi közleményében, amelyet a szombati, szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából adott ki.

A munkajogi érdekszervezet szerint fel kell hívni a figyelmet arra, hogy bárki, akinek nincs munkahelye, állandó bevétele, alacsony a fizetése, az gyorsan, szinte észrevétlenül mélyszegénységbe sodródhat.

„Szegénynek lenni nem szégyen, viszont hallgatni róla az. Szégyen az is, ha az emberek nem mernek nagyobb fizetéseket, jobb, emberibb munkafeltételeket követelni.” – olvasható a szakszervezet közleményében.

A tömörülés szerint a szegénység és a mélyszegénység nem határozható meg az alacsony keresetek és nyugdíjak statisztikailag feldolgozott adatai alapján, úgy értékeli, hogy Szerbiában e két szegénységi fogalom lassan összefonódik és eggyé válik a polgárok számára. Már csak azért is, mert amíg a nyugdíjak és a fizetések leginkább alacsonyak, addig az élet, a lakhatási költségek, az egészségügy, az iskoláztatás költségei aránytalanul magasak.

A szakszervezet a közlemény útján hívja fel a szerb kormány figyelmét arra, hogy „hallgassa meg a szegényeket”, és igyekezzen javítani az életfeltételeken, hogy a polgárok olyan országban éljenek, amelyben az életszínvonal a jelenleginél magasabb, van szociális párbeszéd és léteznek munkásjogok.