2024. április 19., péntek

Késő minden, kisöreg!

A kapus Berisha pontos kidobását a csapatkapitány Cana mellel maga elé teszi, egy szép csel után Kukelit hozza játékba, aki észreveszi a védőjét lerázó Xhakát, s a Basel labdarúgójának a hajszálpontos beadását Abrashi egyből Balaj elé fejeli, a prágai Sparta játékosa egy ollózós mozdulattal a szerb kapuba továbbítja a labdát. A belgrádi Partizan stadionjában Arany János szavai beigazolódnak („Szó bennszakad, hang fennakad”), s még a vendéglátó ország riportere is elismerően bólogat: ez igen, ez szép volt, így néz ki egy tökéletes akció.

Ilyen akcióból azonban egyet sem láttunk a Szerbia–Albánia labdarúgó-mérkőzésen. Láttunk azonban egy egészen másmilyen akciót, amely abból állt, hogy egy quadrocopterre, egy drónra szerelt Nagy-Albánia-zászló lengedezett a játéktér felett. És azt is láthattuk, amint Stefan Mitrović, a szerb válogatott játékosa elkapta a zászlót, és igyekezett a drónt is megszelídíteni. Már nem is nála volt a zászló, hanem Gudeljnél, amikor két albán, Xhaka és Lila is rárontott, s ekkor elszabadultak az indulatok. A pályára nézők futottak be, a biztonságért felelős személyek elkezdték verni az albán játékosokat, akik nem maradtak adósak. A felvételeken jól látszódik, amint a szerb labdarúgók zavarják vissza a „drukkereket” a lelátóra. Az albánok megindultak az öltözőbe vezető alagút felé, a bejárat előtt azonban székzápor fogadta őket, néhány szurkolónak sikerült a közelükbe férkőzni, így a játékosoknak néhány rúgást is el kellett viselniük. Pontosan az öltözőbe vezető részen. Mindenki tudta, hogy a játékosok ott fognak bemenni, ennek ellenére az odavezényelt maroknyi rendőrnek nem sikerült megvédenie őket. A Sportski žurnal sportnapilap egyik fotóján szépen látszik, amint nyitva van a szurkolók előtt a kapu. Hogy ezek után az albánok nem kívántak visszajönni a pályára, teljesen érthető, hiszen látszódott, senki sem garantálja a biztonságukat.

Az albánok által eltervezett tökéletes akció része volt a Nagy-Albánia-zászló, amely mellett Ismail Qemali politikus és Isa Boletini hadvezér portréi díszelegtek. Szinte várható volt, hogy ez a jelkép, amely nemcsak a szerbek, hanem a görögök, a macedónok és a montenegróiak szemében is szálka, olyan indulatokat vált ki, amelyeknek a vége botrány lesz. Ez csakhamar meg is történt, s 50 percnyi folyamatos egyeztetés után a holland Harry Been, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) küldöttje jelezte, nem folytatódik a mérkőzés, mivel nincsenek meg a szükséges feltételek.

A botrányt az albánok robbantották ki egy zászlóval (mi van, ha nem zászló, hanem bomba lóg a drónon?), a szerbek pedig nem tettek meg mindent, hogy a szurkolók ne léphessenek be a pályára. Az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz. Igen ám, de hogyan tovább? Az UEFA jelezte, nem fog elhamarkodott döntést hozni, vagyis a sokak szerint legkézenfekvőbb határozat, a csütörtöki újrajátszás nézők nélkül így kiesett. Újrajátszás még lehet, de nem lesz könnyű egy új időpontot találni, mert a játékosoknak klubkötelezettségeik vannak. Büntetésre mindkét szövetség számíthat, azonban ezúttal a mese a győzelemért járó pontokról és nem a pénzről szól.

A genovai botrányt a szerb szurkolók okozták, és az olasz válogatott nyerte meg 3:0-val a találkozót. Egyedi eset volt az, s álomvilágban él az, aki azt hiszi, hogy a rendezésért felelős Szerbia a zöld asztalnál 3:0-ra megnyerheti ezt a találkozót. Már csak azért is, mert a Partizan pályáján ismerős arccal is találkozhattak a nézők. Ivan Bogdanov, aki Genovában örökre fekete betűkkel beíratta nevét a labdarúgás történelemkönyvébe, ezúttal is ott volt, és még fenyegetett is. Vannak emberek, akik vonzzák a bajt. És fordítva.

A döntéshozókra igen nagy teher hárul, s a sportdiplomácia az elkövetkező napokban igencsak megélénkül majd. De ők akarták ezt. Igen, ők, az UEFA képviselői. Ha a sorsolás előtt meg lehetett határozni, hogy Spanyolország és Gibraltár, valamint Azerbajdzsán és Örményország ne kerüljön egy csoportba, Oroszország és Grúzia pedig csak akkor, ha vállalják, hogy pályára lépnek egymás ellen, ugyanígy kellett volna eljárni Szerbia és Albánia esetében is. Vajon Nyonban, az UEFA székhelyén ismerik a nótát?

„Késő minden, kisöreg!

Eső után köpönyeg!”