2024. április 16., kedd

A kurd rendőrség fiatalok százait kényszeríti harcra

A kurd rendőrség a napokban fiatal férfiak százait hurcolta el a helyi hadseregbe Szíria kurd igazgatású részén, ahol nemrég kötelezővé tették a katonai szolgálatot – jelentette szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A jogvédő csoportok által bírált hatósági fellépés jól mutatja az Iszlám Állam (IÁ) ellen Kobániban harcoló kurdok kétségbeesését. A török határ közelében fekvő településtől keletre lévő, többségükben kurdok lakta területekről a rendőrség szombat óta gyűjti be a fiatalokat, akiket katonai kiképző központokba küldenek.

Eddig mintegy hétszáz 30 év alatti férfit vittek el otthonról, közvetlen összefüggésben a Kobániban zajló eseményekkel. A Törökországban élő Musztafa Oszo nem ért egyet az erőszakos besorozásokkal, mondván, a kurdok mindig is az önkéntesekre építettek, nem pedig a kötelező katonai szolgálatra. Szerinte ez csak arra készteti a fiatalokat, hogy elszökjenek az országból.

A Szíriában sokáig kiközösített kurdok a káoszt kihasználva északon kihasítottak maguknak egy félautonóm területet. Novemberben bejelentették, hogy saját civil kormányzatot hoznak létre ebben az országrészben, amelyet három régióra – Efrinre, Kobánira és Dzsazírára – osztottak fel.

Az IÁ harcosai eközben továbbra is két fronton törnek előre, egyrészt Kobáni, másrészt az iraki El-Anbár tartomány feletti teljes ellenőrzés megszerzéséért. Washington aggasztónak nevezte a helyzetet, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a szélsőséges szunnita szervezet megfékezését célzó stratégiája működik, és hosszú távra szól. Az USA vezette koalíció szerdán egyébként az IÁ állásaira nyolc újabb légicsapást mért.