2024. április 25., csütörtök

Kilenc orosz–szerb egyezményt írnak alá

Vlagyimir Putyin belgrádi látogatása során a tervek szerint kilenc államközi dokumentumot írnak majd alá, jelentette be tegnap Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója. Mint ismeretes, Vlagyimir Putyin orosz elnök Tomislav Nikolić szerb államfő meghívására vesz részt ma a Belgrád felszabadításának 70. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen. Usakov megjegyezte, hogy a látogatás során katonai-technikai fejlesztési, energetikai, gazdasági és vasúti közlekedésről szóló egyezményt írnak alá. Az Oroszországi Energetikai Ügynökség és Oroszország Energetikai Minisztériuma Szerbia Energetikai Minisztériumával energetikai hatékonyságról, energetikai takarékosságról és megújuló energiaforrásokról szóló egyezményt ír alá. Többek között aláírásra kerül a Szerbia északi vasútvonalainak felújításáról szóló egyezmény és az orosz dízelmozdonyok Szerbiába történő szállításáról szóló egyezmény kiegészítése, valamint az információk titkosságának védelméről szóló, a tartózkodásról szóló, a szerb–orosz humanitárius központok privilégiumairól és mentelmi jogairól szóló, az árucikkek vámértékének adatairól, valamint a katonai-technikai együttműködésről szóló egyezmény is.

A látogatás során Vlagyimir Putyin először Tomislav Nikolić szerb államfővel, ezt követően Aleksandar Vučić kormányfővel találkozik, majd az orosz–szerb küldöttség tárgyalására kerül sor és csak ezt követően írják alá az államközi egyezményeket.

Tomislav Nikolić szerb államfő Alekszandr Csepurin belgrádi orosz nagykövettel folytatott tegnapi megbeszélését követően megerősítette, hogy az orosz elnök látogatása során Szerbia és Oroszország kilenc egyezményt ír alá, valamint tárgyalást folytatnak több szerb–orosz projektről, amelyeket szerb–orosz közös vállalatok hajtanak végre, de tárgyalni fognak a jövőbeni együttműködési elehetőségekről is.

Az orosz nagykövet maggyőződését fejezte ki, hogy az orosz elnök látogatása csakis sikeres lehet.

– Semmi sem akadályozhatja meg a látogatás sikerességét, legfeljebb a díszfelvonulás során az eső – mondta Csepurin, aki szerint Putyin látogatásának legfontosabb mozzanata az egyezmények aláírása lesz.

A nagykövet a Belgrád felszabadításának 70. évfordulója alkalmából szervezett ünnepséggel kapcsolatban megjegyezte, hogy sok ember számára nem bír különösebb fontossággal, de az oroszok és a szerbek számára fontos esemény. Hozzátette, hogy a látogatás harmadik célja a bilaterális és a világpolitikai kérdések magtárgyalása lesz.

Heinz Wilhelm, Németország belgrádi nagykövete a mai eseménnyel kapcsolatban abbeli reményét fejezte ki, hogy Putyin a béke üzenetével érkezik Szerbiába.