2024. április 23., kedd
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK

Hitelesség, felkészültség, eltökéltség

Súlyt ad nekünk, ha tömegesen megyünk el szavazni – Lakossági fórum Felsőhegyen az ötvenhatos forradalomra emlékezve és a választásokra készülve

– Az ötvenhatos ünnep picit talán más, mint a többi nemzeti ünnepünk, mert más történelmi pillanatban született, amikor mi más ország polgárai voltunk, mégis a mi ünnepünk is, azért, mert a nemzet mozdult meg, a nemzet mondta el, hogy mit gondol a világról, önmagáról, a jövőjéről – fogalmazta meg gondolatait az ünnepről Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke tegnap délután Felsőhegyen az 1956-os forradalom jegyében 56 sóhaj címmel megtartott ünnepségen.

– Mi, akik folyamatosan vallottuk, hogy a nemzet része vagyunk, természetszerűnek tartjuk ezt az ünnepet, mert a miénk, mert benne van a lelkünkben. Hiszen úgy nőttünk föl, hogy eltérően a Magyarországon élő nemzettársaink túlnyomó többségétől, nekünk otthon mesélték el, hogy ötvenhatban mi történt: kicsi korunktól fogva részünkké vált. Ilyen szempontból fontos, hogy ezt az érzést továbbvigyük.
Pásztor István a zsúfolásig megtelt művelődési házban beszélt a nemzeti tanácsi választások jelentőségéről is. Kiemelte, hogy ez a választás sem kevésbé fontos, mint a korábbiak, mert vannak általunk kiharcolt kérdéskörök, amelyeket a nemzeti tanács szerepvállalásával kell rendeznünk. A Magyar Összefogás listájáról elmondta, hogy ez közös értékrendhez kötődő embereket foglal magában, ez pedig a megfogalmazott nemzeti értékek és érdekek képviselete. Nemcsak az a fontos, hogy erről a listáról hányan kerülnek be a nemzeti tanácsba, hanem az, hogy a szavazáson megjelenő magyarok száma súlyt ad nekünk, meghatározza, hogy vezetőink mit tudnak tenni a közösség érdekében, és azt is, hogy képviselőink szava mennyit fog érni a parlamentben. Ezért fontos a választás, meg az is, hogy a polgárok azokra adják le szavazataikat, akik eddig is tettek a közösségünk érdekében – hangsúlyozta Pásztor István.
Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke köszöntőjében három szót emelt ki a Magyar Összefogás programjából: a hitelességet, a felkészültséget és az eltökéltséget.

Ezekhez a szavakhoz kapcsolódóan számos kérdésről szót ejtett. Az egyik, hogy közeledünk a magyarellenes vérengzések 70. évfordulójához, s örömmel állapította meg, hogy most már a szerb–magyar történelmi megbékélésről is beszélhetünk, ami a VMSZ-nek és Pásztor Istvánnak a szerepvállalása nélkül nem lett volna lehetséges. Miként az sem, hogy a kollektív bűnösséget nagy nyomásra, a VMSZ, Magyarország és a nemzetközi közösség nyomására kivegyék a vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvényből.

Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy a vajdasági politikum a rendszerváltozás óta kiemelkedő hozzáértésről tett tanúbizonyságot. Az egész anyaország és az egész Kárpát-medencei magyarság szemében bámulatos ez a vajdasági magatartás, hogy mindig tudták, kinek, mikor mit kell letenni az asztalra, és mindig ki tudták választani maguk közül azokat az embereket, akik a legalkalmasabbak voltak ezeknek a feladatoknak az elvégzésére. Ezért lehetett az, hogy a Vajdaságból indult el a hármas autonómiakoncepció, hogy elkezdődött ezek megvalósítása. És most ez történik október 26-án. Élni kell tehát azzal a lehetőséggel, hogy ez a kulturális autonómia, amit sikerült létrehozni, kiteljesedjen, hogy a magyarság a képviselőit maga választhatja meg. Minél többen vesznek részt a választásokon, annál nagyobb nyomatéka lesz a kulturális autonómiának, hiszen komoly támadásoknak van kitéve. Például azzal, hogy az alkotmánybíróság „elkaszálta” a törvényt, s az új nemzeti tanácsnak kell majd odaállnia, hogy kimondja: szerzett jogainkból semmit nem engedünk, amit tehát a nemzeti tanácsokról szóló törvény tartalmaz, az a magyarság számára nem alku kérdése.

Az eltökéltségről szólva Németh Zsolt megjegyezte, hogy miként 1956-ban a pesti srácok puszta kézzel, Molotov-koktéllal támadtak az orosz tankokra, és életüket áldozták a szabadságért, mert nem akartak rabságban élni – s bármilyen nehéz is a magyar sors, ehhez a legnagyobb ajándék ez a fajta meg nem alkuvás, eltökéltség, kiállás az igazság és jogaink mellett –, úgy a VMSZ is, elnökével az élen, kiállt, s ennek az eredményei láthatóak az elért politikai vívmányokban – mondta Németh Zsolt, s a maga és a Fidesz részéről is támogatásáról biztosította a Magyar Összefogást.

Az összejövetelen részt vett Hajnal Jenő listavezető és Perpauer Attila listán szereplő jelölt is.

A rendezvény kulturális műsorral folytatódott helybeli és környékbeli művelődési egyesületek és diákok fellépésével.

TORNYOSON IS BEMUTATKOZTAK A MAGYAR ÖSSZEFOGÁS JELÖLTJEI

Kedden este Tornyosra látogattak el az MNT-választáson induló Magyar Összefogás lista jelöltjei. A faluban a helybéli Ady Endre Művelődési Egyesület által szervezett 1956-os ünnepségen Petkovics Márta, Linka B. Gabriella, Bognár Beáta és Németh Ernő mutatkozott be a falu művelődési házában összegyűlt közönség előtt. A házigazdák köszöntőjét követően Petkovics Márta, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium igazgatóhelyettese üdvözölte a jelenlévőket. Beszédében emlékeztette a közönséget, hogy a most mandátumát záró, döntő többségében a Magyar Összefogás képviselőiből álló Magyar Nemzeti Tanács az elmúlt négy év alatt eredményes intézkedéseket tett az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás és a hivatalos nyelvhasználat terén, majd megjegyezte, hogy a nemzeti tanács az elkövetkezőkben is küzdeni fog, hogy a vajdasági magyarok szabadon használhassák anyanyelvüket, bárhol is éljenek a tartományunk területén. Az MNT feladatai és célkitűzései közül a fiatalok itthon marasztalását emelte ki többek között, amiben a már elindított ösztöndíjprogram is segítségükre lesz, de reményének adott hangot, hogy a jövő tanévtől kezdve Újvidéken megnyílik az Európa Kollégium is, ahol tartományunk minden részéről 300 magyar egyetemista tanulhat majd ideális körülmények közepette.

– Magunknak kell dönteni a sorsunkról – hangsúlyozta a Magyar Összefogás jelöltje, aki szerint ezért is lényeges, hogy mind többen leadják szavazatukat az október 26-ai választáson.

Németh Ernő, a Szabadkai Rádió magyar nyelvű műsorainak megbízott fő- és felelős szerkesztője megjegyezte, hogy ez idáig újságíróként sohasem gondolt volna arra, hogy politizálással foglalkozzon, viszont eljött az az idő, amikor nem engedhetjük meg, hogy mások döntsenek helyettünk, s ezért vállalta a jelöltséget. Németh elmondta azt is, hogy számára ez az idő akkor érkezett el, amikor Belgrádban döntés született az önkormányzatok által működtetett médiumok privatizálásáról, ami gyakorlatilag ezek megszüntetését jelenti. Ez viszont nem történhet meg – hangsúlyozta, s hozzáfűzte, hogy ezért az MNT új felállásában a tájékoztatással szeretne foglalkozni, ugyanis a céljaik közt a tartomány területén működő közszolgálati média, köztük a Szabadkai Rádió megőrzése is szerepel.