2024. március 28., csütörtök

Együtt a nyugdíjasok otthonáért

Fiatal kishegyesi környezetvédők és a helyi nyugdíjasok rendbe tették a nyugdíjasok otthonának három helyiségét

Kishegyes községben négy csoport nyert támogatást az ifjúsági és sportminisztérium által pénzelt Ifjúság nagysága elnevezésű pályázaton. Közülük az egyik a kishegyesi Greenhead Környezetvédelmi Egyesület, amely a nyugdíjasok otthona rendbetételét tűzte ki célul.

 A projektum részeként hétfőn közös műhelymunkát tartottak a nyugdíjasok egyesületének Dália kézimunkacsoportjával. A foglalkozás során kézműves alkotásokat készítettek, számolt be lapunknak Udvardi Ildikó, az egyesület aktivistája és a projektum koordinátora. A teljes projektumra 40 ezer dinár támogatást kaptak.

– Mi a Kishegyesi Nyugdíjasok Egyesületével és a Dália kézimunkacsoporttal közösen vettünk részt a pályázaton, mivel rendszeresen az egyesület épületében tartjuk összejöveteleinket, foglalkozásainkat és gyűléseinket. Ezért szerettük volna rendbe hozni a társalgót, az irodahelyiséget és a téli melegedőt. A munkálatokat szeptember elején kezdtük el, mivel előtte részt kellett vennünk egy pályázatíró képzésen. Mindhárom helyiségben átfestettük a falakat és az ablakokat, ajtókat – mondta el a koordinátor.

A projektumnak része két kézműves foglalkozás, amiket a Dália kézimunkacsoport szervez. Ennek során a Greenhead aktivistái és a Dália tagjai papírfonásos technológiával kosárkákat és tálakat készítettek, tudtuk meg Udvarditól. A pályázati kiírásában szerepelt egy olyan kikötés is, hogy fel kell hívni a figyelmet az árvíz sújtotta területekre. A környezetvédő egyesület a kézműves foglalkozásokon készült tárgyakat értékesíti, és az ebből befolyt összeggel fogják támogatni az árvízkárosultakat Obrenovac környékén, számolt be a koordinátor.

Végezetül Udvardi azt is elárulta, korábban felmerült, hogy a Krivaja-part szeméttelepnél lévő részének rendbetételére pályázzanak. Ettől elálltak, mivel a folyócska ipari szennyezése akkora mértéket öltött, hogy a víz partján történő munka fertőzésveszéllyel járna.