2021. május 13., csütörtök

Tucatnyi halottjuk van lavinaomlásoknak a Himalájában

Tizenkét hegymászó, köztük több külföldi vesztette életét az utóbbi napokban a Nepálban, a Himalája hegycsúcsai között bekövetkezett lavinaomlások következtében - tudatták szerdán a helyi hatóságok.

Egy lavina szerdán négy kanadai és egy indiai hegymászót temetett maga alá a dél-ázsiai ország Manang nevű körzetében. A mentési műveletek napokig is eltarthatnak. Ugyanott hétfőn három helybéli halt meg egy hóviharban, a holttesteket viszont csak szerdán találták meg a fővárostól mintegy 160 kilométerre északnyugatra fekvő egyik település közelében.

Egy keddi hóviharban négyen vesztették életüket Nepál Mustang körzetében. A TVN24 lengyel hírtelevízió információi szerint az Annapurna környékén lezúduló lavinának két lengyel, egy izraeli és egy nepáli állampolgár esett áldozatául. A varsói külügyminisztérium Twitter-üzenetben közölte, hogy Lengyelország újdelhi nagykövetsége ellenőrizni fogja a tragédia áldozatairól szóló híreket.

A lengyel hírtévé szerint a világ egyik legkedveltebb és leglátogatottabb trekkingútjának tartott Annapurna-körutat járó hegymászók az 5416 méteren lévő Thorung La-hágó felé tartottak. A gyalogtúrázók 168 fős csoportja erős hóviharba került, amelyet a Délkelet-Indiából Kína felé tartó Hudhud ciklon váltott ki.

A nepáli hadsereg a Háárec című izraeli napilap értesülései szerint eddig tizenhét külföldi hegymászót mentett ki a térségből, a sérülteket katonai helikopterekkel szállítják biztonságos helyre. A csoport jelentős része az időjárási körülmények javulásával visszatérhet az alaptáborba.

Nepálban nemrég kezdődött meg az őszi hegymászószezon, októberben rendszerint külföldiek ezrei túráznak a Himalája nepáli részén.