2024. április 24., szerda
NAGYBECSKEREKI TÁVFŰTÉS

Elégedetlenség az új díjrendszer miatt

A nagybecskereki Városi Tanács elfogadta az új távfűtési díjrendszert, ami azt jelenti, hogy október elsejétől változik a távfűtés díjszabása a mintegy nyolcezer fogyasztó számára. Ezentúl mindenki akkora számlát fizet, amennyi hőenergiát elfogyaszt, mivel mérőműszereket szereltek fel a tömbházakba és lakásokba.

Számítások szerint a jelenlegi áraknál nem lesz sokkal magasabb az új díjszabás. Eddig egy 52 négyzetméteres lakás havi fűtési díja körülbelül ötezer dinár volt, amelyet az év mind a 12 hónapjában fizetni kellett. Ez most 11 százalékkal lesz nagyobb. A költségvetésen levő fogyasztók és az üzletterek tulajdonosai azonban 31 százalékkal kevesebbet fizetnek majd. Ily módon kiegyenlítődik a díjszabás a különböző fogyasztók között.

Az új elszámolási rendszer bevezetése ellen tiltakoznak a Július 4-e lakótelep lakói, akik petícióval fordultak az illetékesekhez. Egyrészt, mert szerintük a tömbházak lakóinak mégiscsak egy jelentős áremelkedéssel kell számolniuk, másrészt pedig azt állítják, hogy a mérőműszereknek a lakásokba való beszerelése zavaros ügyletekre ad lehetőséget. Az elégedetlenség csak fokozódott, amikor a lakók megkapták az első, úgynevezett „próbaszámlákat”, melyeken esetenként az eddigi összegnek (melyet a lakások négyzetmétere után fizettek) a kétszerese szerepelt.

Az új elszámolási rendszernek nem örülnek a Távfűtőművekben sem. Egyrészt azért, mert ők magasabb áremelésre számítottak. Másrészt pedig a díjszabás megfizettetésének az új módja negyvenmillió dináros mínuszt hoz nekik. Kiadásaik éves szinten elérik a 663 millió dinárt, és ez alapján számították ki a díjszabás korrekcióját. Viszont a Városi Tanács által jóváhagyott árakkal 40 millió dináros hiányuk lesz. De, mint ahogy Aleksandar Starčević igazgató mondja, ezt majd megpróbálják szigorú ésszerűsítéssel korrigálni.

A nagybecskereki közvállalatnak a Srbijagas iránti adóssága egy évvel ezelőtt megközelítette az egymilliárd dinárt. Emiatt a nyáron két hónapra zárolták a számlájukat.