2024. április 25., csütörtök
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK

A Magyar Összefogás Tóbán

Hétfőn este a tóbai Művelődési Otthon nagytermében bemutatkoztak a Magyar Összefogás jelöltjei: Jerasz Anikó és Nyilas Leonov Anita. A valamivel több mint ötszáz lakosú faluban élők számára ezekben a napokban a legfontosabb feladat az őszi terménybetakarítás, ennek ellenére szép számban megjelentek a helybéliek. A művelődési programban felléptek a helybeli Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói, a Mécsvirág együttes pedig a Vannak vidékek című összeállítással részesítette maradandó élményben a közönséget. A vendégeket Balázs Dezső, a VMSZ helyi szervezetének elnöke köszöntötte. Az egybegyűltekhez szólt Lackó Farkas Erzsébet, a tóbai helyi közösség tanácsának elnöke is.

Jerasz Anikó ismertette a Magyar Nemzeti Tanács elmúlt négyévi ténykedésének fontosabb eredményeit. Az egyik kulcsfontosságú cél az volt, hogy lehetőséget teremtsenek arra, hogy minél több gyerek tanuljon anyanyelvén, az óvodától az egyetemig. Mint mondta, az anyanyelven való iskoláztatás támogatása mellett a következő években megpróbálnak segíteni a végzett egyetemistáknak és szakembereinknek, hogy itthon találjanak munkát, továbbá felkarolják a tehetséges diákokat, a pedagógusok számára pedig egyfajta adatbázis kidolgozásával megkönnyítenék a tapasztalataik egymással való megosztását. A szabadkai Diákotthont és az újvidéki Európa Kollégiumot szeretnék olyan tartalmakkal feltölteni, amely a diákoknak segítséget nyújt majd a tanulásban. Hangsúlyozta, ahhoz, hogy a folytonosságot tovább lehessen vinni, és hogy ezeket a terveket meg lehessen valósítani, minden egyes szavazatra szükség lesz október 26-án.

– Minden olyan kérdés, amellyel a MNT foglalkozik, érinti a családokat. Ki nem szeretné önök közül, ha a gyerekei, unokái magyar tagozatra járjanak? Mindenki szereti a Magyar Szót, a Hét Napot, a Családi Kört olvasni, mert anyanyelvén szól önökhöz. Az is fontos, hogy ha önök végzést kapnak kézhez, bármilyen dokumentumot, anyakönyvi kivonatot, magyarul is szerepeljenek rajta az adatok. Kérem ezért önöket, hogy fogjunk össze, az összefogásunk nemcsak a listánkat viszi sikerre, hanem a következő négy év együttműködését is – mondta Nyilas Leonov Anita.