2024. március 28., csütörtök

Kijevben újra „kitört a forradalom”

Szélsőségesek és rendőrök csaptak össze a parlamentnél

Nacionalista tüntetők és rendőrök csaptak össze kedden Kijevben a parlament épülete előtt; azt követően, hogy egy csoport demonstráló megpróbált behatolni a törvényhozás épületébe. A rendőrök gumibotokkal szálltak szembe a rudakkal, Molotov-koktélokkal és egyéb pirotechnikai eszközökkel támadó tüntetőkre, közben füstbombák robbantak, és lövések is eldördültek.

(Fotó: Beta/AP)

(Fotó: Beta/AP)

Délelőtt Kijev központi terén gyűlt össze a nacionalista Szabadság párt mintegy háromezer híve, a tömeg onnan a parlament elé vonult, hogy követelje az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) elismerését a II. világháború olyan résztvevőjeként, amely Ukrajna függetlenségéért és szabadságáért harcolt. (Október 14-e Szűz Mária oltalmának napja, ezt tekintik az 1942-ben létrejött Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) megalakulása napjának) Az erről szóló törvényjavaslatot azonban – elégtelen mennyiségű támogató szavazat hiányában – hetedszeri nekifutásra sem sikerült a parlament napirendjére tűzni.

Később feltűnt a parlament előtt a radikális Jobboldali Szektor zászlói alatt egy kétszáz fős, maszkos csoport, a tömegből valaki Molotov-koktélt dobott az épületre. Ezután elszabadultak az indulatok; a csoport tagjai tovább dobálták petárdákkal és egyéb pirotechnikai eszközökkel az épület főbejáratát, és kövekkel a parlament ablakait. Közben azt kiabálták, hogy „forradalom” és „szavazz!” – ez utóbbi esetében az UPA elismerésére vonatkozó törvényjavaslatra utalva. A rendbontók közt feltűntek Dmitro Korcsinszkij Testvériség nevű neonáci szervezetének tagjai is. A hatóságok 36 rebellist vettek őrizetbe, a csetepaté során 15 rendőr sérült meg.