2024. április 20., szombat

Vajdasági Magyar Kórusok Találkozója Temerinben

A Vajdasági Magyar Kórusok ez évi, XV. találkozóját tartották meg vasárnap délután Temerinben, a Szent Rozália római katolikus plébániatemplomban. A találkozót a helyi Juventus énekkar szervezte Csernyák Zsuzsanna karnagy vezetésével és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség koordinálásával. Nem kevesebb mint 14 kórus fellépését élvezhette a lelkes hallgatóság. A kórusokat köszöntötte ft. Szungyi László főesperes-plébános, valamint Dudás Károly, a VMMSZ elnöke.

A Vajdasági Magyar Kórusok Találkozója első ízben 2000-ben került megrendezésre Nagybecskereken. Az első találkozón öt kórus vett részt 110 taggal (talán nem is volt akkor több olyan kórusunk, amely vállalta volna nevében a magyar jelzőt). Az évek során a részt vevő kórusok száma tizenkettőre, majd az idén már 14-re, a dalosoké pedig 300 fölé emelkedett. A találkozó nem titkolt célja a kórusmuzsika, neves karnagyaink és éves munkájuk bemutatása, a zenéhez fűződő alázat megmutatásán túl a vajdasági magyar zeneszerzők műveinek minél szélesebb körben való ismertetése, kórusaink repertoárján való minél gyakrabban való szerepeltetése.

A találkozón tízperces műsorral szerepelt a temerini Juventus kórus, vezényelt Csernyák Zsuzsanna, az újvidéki Petőfi Sándor MMK vegyes kórusa Mándity Tamara vezényletével, az adai Musica Humana Kamarakórus, vezényelt Birkás János, az óbecsei Schola Cantorum, vezényelt Stefaniga Ottilia, a kúlai Bartók Béla Vegyes Kórus Vendel Gyöngyi vezényletével, a nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus, vezényelt Konrád Emma, a királyhalmi Parlando Női Kar, vezényelt Tolnay Ilona, a kúlai Cantinela Női Kórus Vendel Gyöngyi vezényletével, a hajdújárási Advent Kórus, vezényelt Varga Brigitta, a kúlai Bartók Béla Kamarakórus (más felállásban), vezényelt Vendel Gyöngyi, az újvidéki Kapisztrán Ferences ifjúsági kórus Beszédes Margit vezényletével, a temerini Őszi Rózsa nyugdíjaskórus, vezényelt Ilija Vera, a magyarkanizsai Cantilena Kamarakórus, vezényelt Tolnay Ilona és a Gombosi Szent László Kórus Hózsa-Gál Gizella vezényletével.

A találkozók végén, a közös záró program zenei anyaga mindig kötődik az aktuális magyar kulturális évadhoz. Ez alkalommal Bárdos Lajos zenepedagógus születésének 115. évfordulója alkalmából adóztak emléke előtt Magasztalja lelkem az égi Urat című kórusműve előadásával