2024. április 19., péntek

Három hónap múlva kontroll alatt az ebola?

Az ebolajárványt három hónapon belül kontroll alá lehet helyezni, nyilatkozta hétfőn David Nabarro, az ENSZ ebolaügyi koordinátora. Mint megjegyezte, kezdetben sokan nem vettek arról tudomást, hogy fertőző betegségről van szó, azonban mára, a közvélemény segítségével, az emberek tudomásul vették, hogy az Ebola vírus terjedését az izolációval a legkönnyebb megakadályozni.

Miljana Grbić, az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) szerbiai irodájának vezetője szerint Szerbiában egyetlen ebolafertőzést sem jegyeztek fel, senkit sem kellett karanténba helyezni.

– Mint minden állam, Szerbiai is követi a WHO ajánlásait és felkészült a fertőzés megjelenésére és a betegek ellátására. A WHO álláspontja szerint pánikra semmi ok, sőt az államhatárok lezárása is felesleges – mondta Grbić.

Mint megjegyezte, Európában nem kell félni a járványtól, annak ellenére sem, hogy a fertőzés könnyen megjelenhet a kontinensen.

Európába eddig 8 ebolafertőzött személy érkezett, zömében olyan önkéntesek, akik a járvány sújtotta országokban segédkeztek az egészségügyieknek. Grbić szerint Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban egy-egy fertőzött személy meggyógyult, jelenleg pedig egy fertőzöttet ápolnak Norvégiában, Németországban és Spanyolországban. Európában eddig két személy halálát okozta ebolafertőzés. Az irodavezető szerint jelenleg három potenciális ebolaellenes szeren dolgoznak a tudósok: az első a védőoltás, vagyis az aktív immunizálás, a második a betegségen átesett ember vérsavójának beadása, azaz a passzív immunizálás, a harmadik pedig egy vírusellenes gyógyszer. A védőoltást jelenleg embereken tesztelik, a vírusellenes gyógyszer pedig eddig csak az állatokon elvégzett kísérletekben volt hatásos. A WHO egyetlen ellenszert sem engedélyez addig, amíg több szakember meg nem vizsgálja azok hatékonyságát, minőségét és biztonságát.

Az egészségügyi minisztérium határozata alapján a Nikola Tesla repülőtéren vasárnap megkezdték a kritikus területekről érkező utasok körében a lázmérést, valamint kijelölték, hogy szükség esetén a Nacional Hotel szolgáljon a karantén helyszínéül.