2024. március 29., péntek

„Az igazságügyi minisztérium eljátszotta a bizalmat”

A Szerbiai Ügyvédi Kamara álláspontja szerint az igazságügyi minisztérium a valótlan állítással meg akarja bontani az ügyvédek egységét

Amíg a Szerbiai Ügyvédi Kamara pénteken közleményben kiemelte, örülnek annak, hogy az igazságügyi minisztérium most már hajlandó tárgyalni, ugyanakkor még nem sikerül megegyezniük és az ügyvédek továbbra is tüntetnek, az igazságügyi minisztérium a minisztérium honlapján megjelentetett egy olyan dokumentumot, amelyben pontokba foglalta a minisztérium és az ügyvédek közötti megállapodást. Az ügyvédek nyílt levélben hívták fel Nikola Selaković igazságügyi miniszter figyelmét arra, hogy a megállapodásról szóló dokumentum nem valós.

– Miniszter úr, nagyon jól tudja, hogy már aznap tájékoztattuk Önt, hogy a megadóztatásról szóló minisztériumi javaslat elfogadható, de kiállunk követeléseink mellett és fontosnak tartjuk a közjegyzők exkluzív jogainak törlését, amit sürgős jogi eljárásban lehet csak megtenni. Ezzel összhangban, külön kihangsúlyoztuk, hogy az esetleges megállapodásról addig nem értesítjük a közvéleményt, amíg a megállapodást nem hagyják jóvá a Szerbiai Ügyvédi Kamara szervei is – áll a levélben.

– Semmilyen dokumentum nem lett aláírva, és a minisztériummal folytatott legutóbbi tárgyalások során nem jutottunk megállapodásra. Az ügyvédek továbbra is munkabeszüntetéssel tüntetnek, ugyanis a meghatározott követeléseink közül semmit sem fogadott el a minisztérium – nyilatkozta lapunknak Ivan Milošević, a Szerbiai Ügyvédi Kamara sajtófelelőse. Hozzátette: – Az a dokumentum, amit az igazságügyi minisztérium megjelentetett a minisztérium honlapján, mint a megállapodás szövegét, volt az, amit mi nem fogadtunk el pénteken, és amelynek elvetéséről értesítettük is a közvéleményt. És bár a szöveget közzétette a minisztérium, senkinek az aláírása nem áll rajta, nem is állhat rajta, mert nem írt alá senki semmit – mutatott rá.

Kérdésünkre válaszolva, miszerint az ügyvédek is több alkalommal feszegették a közjegyzőkről szóló törvény egyes cikkelyeinek alkotmányosságát, ugyanakkor pedig Nikola Selaković igazságügyi miniszter is többször kiemelte, hogy az Alkotmánybíróság véleményét szeretné látni, ez a vélemény mikorra várható, a SZÜK sajtófelelőse kiemelte, hogy a közeljövőben erre biztosan nem kerül sor.

Az igazságügyi minisztérium által közzétett dokumentum szerint, amely alatt nem szerepel senkinek az aláírása, sem pecsétje, fejlécet sem jelöltek meg, vagyis semmi nem utal arra, hogy hivatalos dokumentum lenne, a következő pontokban állapodott meg a minisztérium a Szerbiai Ügyvédi Kamarával:

1. Az átalányadót fizető ügyvédek adókötelezettsége kapcsán az 2014. július 2-án elért megállapodás szerint, az igazságügyi minisztérium és a Szerbiai Ügyvédi Kamara arra a megegyezésre jutottak, hogy 2014-ben az adókötelezettségek legfeljebb 41,17 százalékkal emelkednek. Megállapodás született az egyedülálló korrekciós faktorokról is, amelyek alkalmazása csupán 10 százalékos adónövelést tesz lehetővé a 2013-as évhez viszonyítva.

2. Az igazságügyi minisztérium és az ügyvédek képviselői a pénzügyi minisztériummal közösen hajlandóak olyan objektív mutatók megfogalmazására, amelyek alapján 2015. január 1-jétől meghatározzák majd az ügyvédek átalányadóját.

3. A közérdekre való tekintettel, az igazságügyi minisztérium és az ügyvédek képviselői közös kérvénnyel fordulnak az Alkotmánybírósághoz, hogy sürgősen vizsgálja meg és alkosson véleményt a közjegyzőkről szóló törvény alkotmányosságáról.

4. Egy hattagú munkacsoportot alakul, az ügyvédek 3, az igazságügyi minisztérium szintén 3 képviselőjéből, akik az Alkotmánybíróság véleményével összhangban összehangolják a törvényes előírásokat, szem előtt tartva az ügyvédek, illetve a polgárok érdekeit.

5. Ezzel a megállapodással megszűnik az ügyvédek munkabeszüntetése a Szerb Köztársaság területén.

– Mi nem csak az alkotmányosságra tettünk megjegyzéseket, hanem a közjegyzőkről, illetve a kísérőtörvények tartalmára is. Hiszen egyes előírások lehet, hogy nem alkotmányellenesek, de veszélyt jelentenek az ügyvédi hivatás megmaradására. Vagyis még ha az Alkotmánybíróság meg is hozza a döntését a szóban forgó törvény kérdéses előírásairól, nem biztos, hogy mi felhagyunk a tüntetéssel. És hogy őszinte legyek, az Alkotmánybíróság döntése sem várható a közeljövőben – mondta Milošević.

Megtudtuk továbbá, hogy a tüntetést az ügyvédek folytatják, ám a minisztériummal többé nem kívánnak tárgyalni.

– Az igazságügyi minisztérium ezzel eljátszotta a beléje vetett bizalmunkat, hiszen egy nem valós dokumentumot tett közzé, hogy ez által megbontsa az ügyvédek egységét és véget vessen a tüntetésnek. Vagyis nem kívánunk többet tárgyalni a minisztériummal. Folytatjuk tovább a tüntetést, az igazságügyi minisztérium pedig vagy elfogadja a követeléseinket, vagy ha nem akarja elfogadni, adjon magyarázatot a közvéleménynek ennek okáról – fűzte hozzá Ivan Milošević.