2024. március 29., péntek

Állatasszisztált foglalkozásokat szerveztek

A zentai Lajka Állat- és Természetvédő Egyesület és a kecskeméti Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány szervezésében a héten állatasszisztált foglalkozást tartottak az Emlékiskola alsós tagozatai számára. A játékos programjuk keretében a gyermekek megismerkedhettek és együtt játszhattak a speciálisan kiképzett és levizsgázott kutyákkal.

A rendezvény céljaként a kutyás terápia népszerűsítését tűzték ki a szervezők, akik nem titkolták, hogy ezenkívül pedagógiai és pszichológiai céljai is vannak a bemutatóknak, ugyanis a terápia ezen formájával a fizikailag hátrányos vagy pszichés gondokkal küzdő gyermekek életminőségét is javítani tudják. Ugyanis a foglalkozásoknak köszönhetően a diákok könnyebben együtt tudnak működni egymással, s a nehezebben feloldódó, az iskolai aktivitásokban kevésbé részt vevők is a kutyák jelenlétében kötetlenebbek lesznek, és könnyebben csatlakoznak a tevékenységekhez.

A terápiára a kutyák kiválasztása egyáltalán nem egyszerű feladat. Az alkalmasnak ítélt ebeknek komoly egészségügyi vizsgálaton kell átesniük, majd felmérik, hogy a kutya félős-e, agresszív-e. Ezenkívül gyermekekkel teli környezetben is tesztelik, hogy miképpen reagál a különböző ingerekre, s majd csak ezután kerülnek hivatalosan a különböző intézményekhez, ahol az itt nevelt fiatalok fejlesztésében működnek közre – mesélte Korsós Mónika, a kecskeméti alapítvány egyik tagja, aki egy bajai speciális iskolában dolgozik együtt kutyájával, Bercivel.

A mostani foglalkozást egy sorozat első rendezvényeként szervezték meg, amelynek keretében külön-külön is ellátogatnak az alsós tagozatos osztályokba.