2024. március 29., péntek

Visszaút az elitbe

Szombaton tartják meg a II. liga első három fordulóját, amelyben a Zenta is szerepel

Ma 11.30-kor Mladenovacon három fordulóval megkezdődnek a hazai II. birkózóliga küzdelmei, amelynek az az érdekessége, hogy a tavaly az I. ligát lemondott Zenta is a versengők között van. A Tisza-partiakon kívül a ligában a mladenovaci Ljubomir Ivanović – Gedža, a Kragujevac, a zombori Soko, a kamenicai Fruškogorac, a botosi Omladinac, az obrenovaci TENT és a Kupusina a liga tagja. A bajnokság hét fordulóból áll majd, a második versenyt (4. és 5. forduló) november 1-jén vagy 2-án Kragujevacon, a harmadikat (6. és 7. forduló) pedig november 15-én vagy 16-án Zentán rendezik meg. A csapatokban maximum egy külföldi versenyző szerepelhet, valamint a regisztrált felnőtt, junior és kadét versenyzők, azzal, hogy a kiskorúak esetében megfelelő orvosi igazolás és szülői belegyezés szükségeltetik, s csak a saját súlycsoportjukban léphetnek fel. Kettős igazolás elvileg létezik, de az a birkózó, amelyik már előtte fellépett az I. ligában, az nem versenyezhet ebben a kiírásban.

Első pillantásra a Zenta tűnik a legesélyesebb bajnokjelöltnek (Mladenovacon előbb a Fruškogorac, majd a Soko, legvégül pedig a Ljubomir Ivanović – Gedža lesz az ellenfél), hiszen még úgy is, hogy a legjobb odavalósi birkózók mind a Proletert erősítik, a legkomolyabb csapatot tudja felállítani. Többek között erről is kérdeztük Zörgő László vezetőedzőt:

– 59 kilóban két fiatal versenyzőnk van, Nagy Dániel és Stefan Pajić. 61 kg-ban már nagyobbak a lehetőségeink, hiszen e súlycsoportban van a felnőtt országos bajnok Nagy Tamás, Vass Tamás, Fekete Erik és Polgár Ákos. 71 kg-ban Lányi Dánielen és Zörgő Ivánon kívül is lehet kombinálni, hiszen mindkét Tamás e súlycsoportot is tudja vállalni. 75 kg-ban Dimovity Krisztiánon és Molnár Ákoson kívül regisztrált versenyzőnk még Fehér Dávid is, aki csak akkor ugrana be, ha nagyon kellene a győzelem, egyelőre még nem hívjuk csatasorba. 80 kg-ban is tudunk kombinálni, mert Ákos felmehet, de itt van még Kalmár Csongor, Almási Bence és nem utolsósorban Aleksandar Šefer, aki 85 kg-ban és akár 96 kg-ban is felléphet. A nehezebb súlycsoportoknál inkább már idősebb versenyzőink vannak, így 96 kg-ban Fodor Róbert és Antal Zoltán is regisztrált versenyzőnk, 130 kg-ban pedig Hangya Róbert is le van igazolva, s bár nagyon keveset jár edzésre, segíthet, csakúgy mint a veterán Vámos Antal, a fiatal Bicskei Dávid, valamint Polyák Ádám, aki ugyan nem edz, de a súlya és a versenyzői tapasztalata megvan.

Az ellenfeleket elnézegetve kicsit furcsa, hogy a többszörös országos bajnok Zenta ebben a társaságban van. Milyen egyáltalán ez a mezőny?

– A legnagyobb gond az, hogy nálunk a birkózás továbbra sem „eladható” sportág. Ez a liga is csak akkor lehetne erősebb, ha nézők is lennének. Ameddig nem tudjuk őket kicsalogatni a meccsekre, nem igazán számíthatunk erős birkózásra. Az I. ligában gyakorlatilag tudjuk, ki a bajnok, a Proleter, tehát még ott sincs igazi versengés. Mindenki ismeri az én álláspontomat, hogy ilyen körülmények között nem tartom túl fontosnak a ligaszereplést, hiszen Zenta városa egy fityinget sem szán az élsportra, így felkerülhetünk, de minek, ha legjobbjaink mind elmennek. Inkább azt tartom érdemesnek, hogy a legjobbakat felkészítsék a nagyversenyekre, arra a hatra vagy olimpiai évben hétre. Az I. ligára nem érdemes most készülni, hiszen a lapok már le vannak osztva.

Azért a II. ligát meg tudja tán nyerni a Zenta?!

– Ha komplett lesz a csapat, akkor valóban favoritnak számít a II. ligában. Itt megint arról szól minden, hogy nyolc súlycsoportban kell versenyzőt állítani, de mivel juttatást nem tudunk biztosítani a versenyzőknek, a felnőttektől nem várhatjuk el, hogy munka helyett minden pillanatban a klub rendelkezésére álljanak. Az utánpótlásunk jó, s szerintem még az I. ligában is bennmaradhatnánk ezekkel a zömével 17-18 éves fiúkkal.

A harmadik torna Zentán lesz, de november közepén, amikor elméletileg már átadják a sportcsarnokot. Hol lesznek a meccsek?

– Optimista vagyok, hogy talán már ott tarthatjuk meg a versenyt, mert a birkózás ezt megérdemli.

Ha már itt tartunk, jövőre Zenta rendezhet-e olyan nívós birkózóversenyt, amelyet ez a város tényleg megérdemel?

– Jövőre Szabadka rendezi meg a kadét-Európa-bajnokságot, Nagybecskereken pedig olimpiai selejtező torna lesz, tehát 2015-ben még nem tartom valószínűnek. Azután azonban városunk szabadon pályázhat a nagyversenyek megtartására.