2024. március 28., csütörtök

Szerbia felkészült az ebolára

Szerbiában nincs ebolával fertőzött beteg, ettől függetlenül a Katonai Orvostudományi Akadémia (VMA) felkészült a járványra, jelentette pénteken Darko Nožić ezredes, a VMA infektológiai osztályának vezetője. Hozzátette, hogy a VMA mindig figyelemmel kíséri a világban zajló betegségeket, és felkészül azok szerbiai megjelenésére, így az ebola megjelenésére is már idejekorán megkezdték a megelőző intézkedések bevezetését. Mint megjegyezte, ez azt jelenti, hogy előkészítették a védőfelszereléseket, az esetleges fertőzöttek ellátását, valamint meghatározták az esetlegesen fertőzött személyek VMA-ba való szállítási útvonalát.

– A felkészülés magában foglalja gyógyszerek beszerzését is. Bár nem létezik gyógyszer az ebola ellen, biztosítanunk kell a vérellátást és a megfelelő infúziók beszerzését. Ezenkívül a kórházi személyzetet pszichológiailag is fel kell készítenünk az ebola megjelenésére, Nyugat-Afrikában ugyanis sok egészségügyi dolgozót megfertőzött a betegség. A személyzet önkéntesen jelentkezett a feladatra. A járvány megjelenésére való felkészülés komplex folyamat – mondta az ezredes.

Nožić kiemelte, hogy bár Szerbiában nincs ebolával fertőzött beteg, több, Afrikából hazatérő személyt megfigyelés alá helyeztek.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az ebolajárvány megelőzése érdekében Szerbiában 708 személyt helyeztek megfigyelés alá, közülük 92-en a ragálytól sújtott térségből, Nyugat-Afrikából érkeztek. A megfigyelés alá vontakat nem különítették el, otthon tartózkodhatnak, de arra kötelezték őket, hogy azonnal jelentsék, ha az ebolatünetek bármelyikét – láz, gyomorfájás – tapasztalják magukon. A hirtelen lázzal, nagyfokú gyengeséggel, izomfájdalommal, fejfájással, hányingerrel, torokfájással kezdődő betegség lappangási ideje kettőtől huszonegy nap.