2024. március 29., péntek

Módosítanunk kell az alkotmányt

Marko Đurić szerint nemcsak Pristina miatt, hanem az európai integrációk miatt is szükséges lesz ez a lépés

A kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője tegnapi nyilatkozatában arról beszélt, hogy Szerbiától el fogják várni az alaptörvény módosítását, elsősorban az európai csatlakozási folyamat következményeként és nem csupán a Pristinával való kapcsolatok rendezése miatt. Marko Đurić hozzátette, hogy az Európai Bizottság országjelentésében megfogalmazott ajánlások hasznosak lehetnek az ország számára. A jelentés, mint mondta, a brüsszeli megállapodás alkalmazására, a szerb községek közösségének megalakítására is kiterjed.

Az alkotmánymódosítás lehetőségeiről szólva kijelentette, hogy a brüsszeli tárgyalások eddigi szakaszában egyértelműnek számított, hogy a jelenlegi jogi keret megfelelőnek számít a megállapodáshoz. A folyamat előrehaladásával azonban hamarosan szükség mutatkozik majd arra, hogy megfelelő jogi keret szülessen a szerb községek közösségének létrehozásához, működéséhez is – magyarázta Đurić. Mindemellett, tette hozzá, az integrációs folyamat is szükségessé teszi majd az alaptörvény módosítását. Lényegesnek nevezte, hogy a szerb alkotmány jelen pillanatban is lehetővé teszi egy Koszovóról szóló törvény elfogadását. Véleményének adott hangot, hogy sokszor a Belgrád és Pristina közötti viszonyt helyezik a figyelem középpontjába, s eközben megfeledkeznek más lényeges kérdésekről, melyek rendezése ugyancsak fontosnak számít az integrációk miatt.

A csatlakozási tárgyalásokról szólva úgy vélekedett, hogy az év végéig a Koszovóval kapcsolatos 35. fejezet mellett még egy fejezetet megnyitnak. Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy valóban ellátogat-e Belgrádba november 1-jén Atifete Jahjaga koszovói elnök, Đurić kijelentette: nincsenek erről szóló információi, majd megjegyezte, hogy „minden állampolgár szabadon közlekedhet Szerbia egész területén, ha nem szegi meg a törvényt”.

Koszovóban már hónapok teltek el a választások óta, s a képviselőház új összetétele, valamint az új kormány a mai napig sem alakult meg. Đurić az erre vonatkozó megállapítást kommentálva elmondta: nem kedvez Szerbiának sem az, hogy Pristinában még mindig nem választották meg az új kabinetet, de Szerbia ezt a feladatot nem végezheti el az albánok helyett.