2024. április 25., csütörtök

Nyomásgyakorlás nélkül nem megy?

Az erdőgazdaság megígérte, hogy helyrehozza az általuk megrongált muzslyai utakat

A muzslyaiak nagy elégedetlensége miatt a napokban két beszélgetést is tartottak a helyi közösségben, amelynek témája az erdőgazdaság által megrongált utak voltak. A fakitermelés ugyanis teljes intenzitással folyik a Tisza menti és a muzslyai réten levő 650 hektárnyi erdőkből, az oda vezető utak viszont egyre rosszabbak. Helyenként már több mint félméteres gödrök vannak a mezei utakon. A gazdák sok helyen nem bírnak eljutni a földjükig, hogy betakarítsák a termést. Volt, ahol kénytelenek voltak saját földjeiken, ideiglenes utat kitaposni, de később az erdőgazdálkodók is arra jártak.

A muzslyaiak bosszúságát csak növeli, hogy a négy évvel ezelőtti útzárlatos tiltakozások után tett ígéreteit a Vajdasági Erdőgazdaság nem tartotta be. Az utak rendbe hozása helyett folytatták a fakitermelést, rongálták az utakat, úgy a Tisza felé vezető műutat, mint a mezei utakat. Ha a helyzet úgy hozta, akkor pedig más földjén létesítettek lerakodóhelyeket. Sajátjukként használják azt, amit a muzslyaiak a helyi járulékból építettek.

A pohár az után telt be, hogy a fatörzseket szállító, negyventonnás járművek – az esős időjárás közepette – tönkretették a Tisza és a vadászotthon felé megkezdett műút alapját is. Nem sokat ért a mezőőr figyelmeztetése, így a muzslyaiak kénytelenek voltak újra nyomásgyakorláshoz folyamodni. Tiltakozásuk nyomán a helyszínre érkeztek az erdőgazdaság illetékesei és miután kimentek a helyszínre, meggyőződhettek arról, hogy a muzslyaiak állításai nem alaptalanok. Jegyzőkönyvet készítettek és vegyes bizottság alakult a helyzet további alakulásának a követésére. A muzslyaiak számára talán az a legfontosabb, hogy az erdőgazdaság képviselői beismerték, hogy járműveik károkat okoztak a határban, s a károk elhárítása céljából az eddiginél komolyabb munkálatokat kell végezni. A gond az, hogy az erdőgazdaság nem végezhet beruházást más tulajdonában levő létesítményekbe, így a muzslyai utak javításába se. Ehelyett a nagybecskereki Városrendezési Igazgatóság útügyi részlege által elvégzett munkát téríthetik meg. Ezért a következő két hónapban felmérik a helyzetet, hogy annak alapján a jövő év első felében elvégezhessék az útjavítást.

Ahogy Hallai Zoltántól, Muzslya helyi közösség tanácsának elnökétől hallottuk, egyelőre leállították a fakitermelést a muzslyai határban, mindaddig, amíg a mezei utak állapotát útgyaluval nem hozzák rendbe. Az utak javítását az erdőgazdaság jövő évi költségvetéséből finanszírozzák majd.