2024. április 19., péntek

„A Szociáldemokrata Párt – ellenzéki párt”

Boris Tadić kizárta annak lehetőségét, hogy csatlakozzon a kormánytöbbséghez

– A jelen pillanatban nem állok készen arra, hogy átvegyem a külügyminisztérium irányítását – jelentette ki a B92 Mutatóujj című műsorában vendégeskedve Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt (korábban Új Demokrata Párt) elnöke újságírói kérdésre válaszolva. Közölte, hogy pártja ellenzéki párt, s hogy a jelenlegi körülmények között ezen nem is tudna változtatni, mert nem ért egyet a kormány gazdaságpolitikájával, mindenekelőtt a megszorító intézkedésekkel. Úgy fogalmazott: a kormány nem tud „támadásba lendülni” a gazdaság serkentése céljából, kizárólag a megszorításokra hagyatkozik és az előző kormányokra mutogat, amikor a nehézségekről beszél. Ez nem jelenthet megoldást – értékelte Tadić. Hozzátette, hogy ma hiányoznak a munkahelyteremtést lehetővé tevő intézkedések. Elismerte, hogy a csőd elkerülése érdekében elengedhetetlen a takarékoskodás, de szerinte az nem számít elegendőnek.

Kizárta ugyanakkor annak lehetőségét is, hogy részt vegyen a Liberális Demokrata Párt által javasolt ellenzéki blokk létrehozásában. Mint mondta, nem kíván egy olyan koalíciónak a magva lenni, amelyikben a részt vevő pártok nem rendelkeznek összehangolt politikával, s akkor gondolkodnak ellenzéki akciókban, ha már biztosak benne, hogy nem kerülhetnek be a kormányba.

Pártja névváltoztatásával kapcsolatban Tadić kijelentette, hogy maga mindig is szélsőséges baloldalinak számított, szociáldemokrata beállítottságú családban nevelkedett.

Úgy nyilatkozott, hogy semmi rossz sincs Vlagyimir Putyin orosz elnök szerbiai látogatásában és a katonai parádé megtartásában Belgrád felszabadítása alkalmából, de nem szabad módosítani ennek a látogatásnak a lényegét. Ugyanakkor meggyőződésének adott hangot, hogy minden olyan állam vezetőjét meg kellett volna az ünnepségre hívni, amelyik részt vett a felszabadításban és a második világháború befejezésében. Szerinte az ukrán elnöknek is a meghívott személyek listáján kellett volna szerepelnie.

Tadić rámutatott arra, hogy az országnak fokozatosan össze kell hangolnia külpolitikáját az Európai Unió irányelveivel, amire rámutatott az Európai Bizottság is a legújabb országjelentésben. Véleménye szerint a jelen pillanatban „semmi sincs rendben, nem fér hozzá kétség, hogy követelni fogják a hivatalos szerb álláspont módosítását”. Újév után fokozódik majd az országra gyakorolt nyomás – állapította meg a Szociáldemokrata Párt elnöke.