2024. április 18., csütörtök

Miként tarthatunk kutyát és macskát?

A zentai képviselő-testület rendeletet hozott a szabályokról

A zentai képviselő-testület pénteken elfogadta a kutyák és a macskák tartásának módját és feltételeit szabályozó rendeletet, amelynek néhány részletét az alábbiakban ismertetjük. Az állatjóléti és állat-egészségügyi törvénnyel összhangban meghozott határozat a házi kedvencek tartásán kívül kitér a gazdák jogaira, kötelezettségeire és felelősségére is az állatok jóléte érdekében, emellett a szabálysértési bírságokat is megszabja.

A rendelet értelmében kutyát hivatalosan csak a 18. életévét betöltött személy tarthat, illetve sétáltathat, s a határozat megjelöli azokat a lokációkat is, ahol szabad, illetve tiltott a sétáltatásuk. Suhajda Izabella, az önkormányzat környezetvédelmi felügyelője lapunknak elmondta, hogy az év végéig azt a rendeletet is kidolgozzák, amelyben kijelölik a város azon területeit, ahol póráz és szájkosár nélkül is sétáltathatók a házi kedvencek. A rendelet meghatározza azt is, hogy melyek a potenciálisan veszélyes kutyafajták, milyen feltételek közt tarthatók, és miképpen sétáltathatók.

Az előírás értelmében a családi házak udvarában legfeljebb két macska és két kutya tartható, ez utóbbiak kölykei legfeljebb 4 hónapos korukig tarthatók az udvarban.

Természetesen az ebeket be kell oltani, és chippel is el kell látni. A többcsaládos lakhatást biztosító házak közös udvarában egy kutya tartható, amennyiben az udvar összes használója írásos beleegyezését adta. A többemeletes lakóépületek egy lakásában egy kutya, illetve egy macska tartása engedélyezett, a rendelet értelmében a nagy mozgásigényük miatt a nagytestű kutyák tartása tiltott. A házi kedvenceket úgyszintén tilos a tornácon, a lakóépület pincéjében, illetve közös helyiségeiben tartani. Tanyákon legfeljebb öt kutya és ugyanennyi macska tartható.

A szabálysértési bírságokról a környezetvédelmi felügyelő elmondta, hogy mindazok a polgárok, akik nem megfelelően tartják házi kedvenceiket, kiengedik az utcára, megfeledkeznek a kutyájuk beoltásáról, illetve chipezéséről, nem megfelelő távolságra tartják a szomszédtól, vagy a közös udvarok esetében nem kérik ki a jóváhagyásukat, 2500-tól 75 000 dinárig terjedő pénzbírsággal sújthatók.

A határozat kidolgozása során kikérték a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesületének és a Kinológiai Egyesületnek a véleményét is.