2024. április 25., csütörtök
BEOHEMIJA

Tizenharmadikán dől el a sorsuk

Milan Pajtašev, a nagybecskereki Gazdasági Bíróság bírója október 13-ára jelentette be a csődeljárás alatt álló Beohemija-Inhem kompánia átszervezési tervének megtárgyalását. A bíró egyben felhívta a hitelezőket, hogy ismerkedjenek meg a társaság vezetősége által benyújtott tervvel.

A Beohemija vezetősége korábban bejelentette, hogy az átszervezési tervvel lábra állítható a mosóporgyártás Nagybecskereken. A cél az, hogy fennmaradjon a mosóporgyártó kompánia, amely a szerbiai piac harminc százalékát látja el. A kompániában az előállt helyzetet elsősorban a gazdasági recesszióval, a növekvő munkanélküliséggel és a potenciális vásárlók pénztelenségével magyarázzak. Ennek következtében egyre nagyobb számú vásárló fordul a házi készítésű, olcsóbb mosóporok felé. Ebben a helyzetben a Beohemija kénytelen volt rövid lejáratú, drága kölcsönöket felvenni, ezért nem csoda, hogy a kompánia legnagyobb hitelezői éppen a bankok, köztük az Európai Fejlesztési Bank is.

A belgrádi Željko Žunić üzletember többségi tulajdonában levő társaság a bankoknak, az államnak, a nyersanyagellátóknak és a dolgozóknak összesen 28,7 milliárd dinárral tartozik. Ugyanakkor vagyonuk értéke alig éri el az 1,3 milliárd dinárt. Ebben a helyzetben a hitelezők érdeke inkább az, hogy folytatódjon a termelés, minthogy felszámolják, mert csak úgy kaphatnak esélyt a tartozások megfizettetésére. Ezzel tisztában van a kompánia vezetősége, és ezért is próbálják a kölcsönök visszafizetési határidejét kitolni 2022-ig. A kölcsönöket a termelésből megvalósított jövedelemből fizetnék. Elsőként a nagybecskereki adóhivatal próbált segíteni a kompánián, az 5,3 millió dináros adótartozásuk megfizettetésének elhalasztásával.

A Beohemija 2006 óta működik Nagybecskereken, és 2008-tól már a belgrádi Dahlia és a verseci Hemija Brixol is hozzájuk tartozik. Fejlődésük szempontjából jelentős a német BASF társasággal való együttműködésük, és eddig Szerbia öt legjobb vegyipari kompániája között emlegették őket. Nagybecskereki gyáruk két munkaegységből áll: az egyikben évente 80 millió flakon folyékony, a másikban pedig a 80 ezer tonna szemcsés mosóport gyártottak. Termékeik legnagyobb részét a volt Jugoszlávia tagköztársaságaiba, valamint Albániába és Bulgáriába exportálták. Elsősorban a Dual és a Spin nevű termékeikről ismertek.