2024. április 24., szerda

A felelőtlen igazgatókat felelősségre kell vonni!

Zvonko Obradović szerint az új törvényjavaslattal kedvezőbb üzleti légkört lehetne kialakítani

A felelőtlen igazgatók megbüntetéséről szóló törvényjavaslat nyilvános vitájának két héten belül el kell kezdődnie – jelentette be Zvonko Obradović, a Gazdasági Nyilvántartási Ügynökség igazgatója. Obradović abbéli elvárását fejezte ki, hogy október végéig a törvény parlamenti eljárásba kerül, és a következő év derekán hatályba lép.

– Az elképzelés szerint 2015 első felében kiépül egy olyan információs rendszer, amely több intézetet fog összekötni, mindenekelőtt a Szerbiai Nemzeti Bankot és az igazságügyet. Az új törvény elfogadásával kedvezőbb üzleti légkört lehetne kialakítani az országban. A törvény szavatolná, ha a jövőben kiderül, hogy egy igazgató szándékosan csődbe juttat egy céget, a neve bekerüljön egy fekete könyvbe, amely ellehetetlenítené, hogy új céget alapítson és vállalati igazgató legyen – részletezte Obradović.

A Gazdasági Nyilvántartási Ügynökség igazgatója emlékeztetett arra, hogy jelenleg mintegy 90 ezer gazdasági társaság és vállalkozás számlája van zárolva fél évet meghaladó időtartamra. Az új törvény szerint 60–120 napos határidőt kapnának a jelenlegi 45 helyett, hogy rendezzék az adósságukat. Eddig bevett gyakorlat volt, hogy az igazgatók szándékosan tönkretettek egy-egy céget, amelyeknek a számláját zárolták. Az igazgatók továbbálltak, új céget alapítottak, és ezáltal megkárosították a hitelezőket.