2024. április 18., csütörtök

Évente egymilliárd eurót költünk a közvállalatokra

Vladimir Vučković: Meg kell oldanunk a munkaerő-felesleg problémáját

A közvállalatok elszívják a közpénzt, és ha ezt a problémát nem oldják meg a fiskális konszolidációval együtt, akkor a fizetések és a nyugdíjak csökkentése hiábavaló – figyelmeztetett tegnapi nyilatkozatában Vladimir Vučković, a Makroekonomske analize i trendovi (MAT) közlöny szerzője, a Költségvetési Tanács tagja.

– A közvállalatok az adófizetőknek évente kb. egymilliárd eurójába kerülnek. A kormány bejelentette, hogy a következő évtől csökkenteni fogja a fizetésekre és nyugdíjakra szánt pénzt. Ez az intézkedés a gazdaság szempontjából elkerülhetetlen. Ugyanakkor a közpénz zavartalanul a közvállatokba áramlik, és így ez az áldozat értelmét veszíti – fejtette ki Vučković.

A szerző, aki tagja a Költségvetési Tanácsnak, rámutatott arra, hogy nem elég megváltoztatni a vállalat vezetőségét. Nagy gondot jelentenek az alacsony árak, a rossz infrastruktúra, valamint az áruszállítás az állami tulajdonban lévő, fizetésképtelen cégeknek. A közvállaltoknak meg kell oldaniuk a munkaerő-felesleg problémáját – szögezte le Vučković, majd hozzátette, hogy azonnal meg kell szüntetni az eddigi gyakorlatot, mert az állam csak tovább adósodik.