2024. április 19., péntek

Média és megmaradás

Az újságírásban és úgy általában a médiaszíntéren az elmúlt években olyan viharos változási folyamat vette kezdetét, amelynek során szinte követhetetlen tempóban változik maga a szakma, de a médiafogyasztási szokások is. Az internet megjelenésével a hírgyártás felgyorsult, ma már nem elég elsőként hozzájutni egy információhoz, fontos, hogy azt elsőként is juttassuk a fogyasztó elé.

A felelősségteljes, objektív, közszolgálati médiának mindig is jelentős társadalmi szerepe volt. Azonkívül, hogy tájékoztatott, véleményt is formált, és utat is mutatott az olvasónak. Ez a megállapítás hatványozottan érvényes egy olyan területen, amilyen a vajdasági magyar és úgy általában véve a kisebbségi médiaszíntér. Miközben mi abban a helyzetben vagyunk, hogy kisebbségi létünkből kifolyólag pénzügyi támogatást is kapunk, mégsem tehetjük meg, hogy ülünk ezeken a babérokon. Támogatás ide vagy oda, a mi feladatunk, hogy úgy végezzünk munkánkat, úgy tájékoztassuk a közösséget, hogy médiumaink is alkalmazkodnak ezekhez a változásokhoz, tekintve, hogy a tapasztalatok alapján a vajdasági magyar emberek médiafogyasztási szokásai is változnak, arról nem is beszélve, hogy a fiatalabbak, akiket elsősorban rá kellene szoktatni a közéleti történések nyomon követésére, már nem vevők a hagyományosan tálalt tartalmakra.

Törvényi definíciójából kifolyólag a Magyar Nemzeti Tanácsnak mint kisebbségi önkormányzatnak az egyik fontos jogköre pont a tájékoztatási szférára terjed ki. A Magyar Összefogás lista programja erre a területre vonatkozó részének áttanulmányozása során pedig elégedettséggel töltött el, hogy az számos pontban találkozik a fejemben felvázolt stratégiával. Úgy gondolom, ahhoz, hogy a kor kihívásainak megfelelő, korszerű médiája legyen a vajdasági magyarságnak, szükséges egy olyan közszolgálati médiaház kialakítása, amely magában foglalja a nyomtatott, az elektronikus és az online sajtónkat, amelyek önállóan léteznek, ki-ki végzi a maga feladatát, ám mégis szorosan együttműködve egy egészet alkotnak. A programból is kiolvasható és általunk is támogatandó egy magyar médiaház kialakítása, ahol ezek a médiumok egy helyen, korszerű feltételek mellett működhetnek, ennek folytonosságát pedig egy szakmailag magas szintű újságíróképzés biztosítja.

Bízom abban, hogy ezek a dolgok az előttünk álló időszakban megvalósulhatnak, és lesz egy olyan versenyképes és korszerű médiahálózatunk, amely tájékoztat, hagyományt ápol, de ugyanakkor irányt mutat és véleményt formál.